Chicago folytatja a harcot Donald Trump politikája ellen

„Befogadó város vagyunk, és az is maradunk” – jelentette ki a polgármester.

MTI
2017. 08. 07. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rahm Emanuel azt mondta, „nem hagyjuk magunkat az értékeink megváltoztatására rákényszeríteni, befogadó város vagyunk, és az is maradunk”. Az Independent beszámolója szerint hozzátette: nem hagyják, hogy megsértsék a lakosok jogait, és alkotmánysértőnek találják a döntést.

A lépésről Rahm Emanuel egy Twitter-bejegyzést is közzétett.

A vonatkozó keresetet hétfőn nyújtják be.

Illetékesek szerint Washington új pályázati feltételeket készül bevezetni a közbiztonság fejlesztését szolgáló támogatások odaítélésénél, elvárva a pályázó városoktól, hogy osszák meg információikat a szövetségi bevándorlási hatóságokkal – írja az MTI.

Chicago tavaly 2,3 millió dollárhoz (hozzávetőleg 590 millió forinthoz) jutott az ilyen célú szövetségi támogatásból, és az összeget rendőrségi gépjárművek beszerzésére fordította.

Az Egyesült Államokban menedékvárosoknak nevezik azokat a településeket, amelyek illegális bevándorlókat fogadnak be. Donald Trump egyik első, január 25-én kelt elnöki rendelete értelmében a republikánus kormányzat megvonja a szövetségi támogatást e városoktól, ha nem működnek együtt a szövetségi bevándorlási és rendfenntartó erőkkel az illegálisan ott tartózkodók kitoloncolásában.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter tíz napja megismételte, hogy a szóban forgó nagyvárosok dollármilliókat fognak veszíteni a szövetségi támogatások elosztására létrehozott új pályázati rendszerben, ha nem toloncolják ki az illegális bevándorlókat.

Ian D. Prior, az igazságügyi minisztérium szóvivője, akitől újságírók reagálást kértek Rahm Emanuel bejelentésére, vasárnap e-mailes válaszában azt írta: „2016-ban több embert öltek meg Chicagóban, mint New Yorkban és Los Angelesben együttvéve. Úgyhogy különösen tragikus, hogy a polgármestert kevésbé aggasztják a megdöbbentő számok, mint az, hogy az idejét és az adófizetők pénzét bűnöző idegenek védelmére költse, még nagyobb kockázatnak téve ki Chicago közbiztonságát.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.