Erős tájfun csapott le Makaóra és Dél-Kínára

Tizenkét ember életét vesztette, sokan megsérültek.

MN
2017. 08. 24. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt portugál gyarmaton nyolc ember életét követelte a Hato névvel illetett tájfun, és százötvenhárman megsérültek. A szerencsétlenséget az utcákat elöntő víz és a hatalmas erejű – óránként 160 kilométeres sebességet is elérő – szél által betört, beszakított ajtók, ablakok okozták. Az időjárási katasztrófa áram- és ivóvíz-kimaradást okozott sok helyen. Az árvíz leginkább Makaó óvárosát öntötte el, és nagyon hirtelen jött. Több lakos úszva próbált kimenekülni a városrészből.

A The Guardian beszámolója szerint egy 30, egy 45 és egy 62 éves férfi a heves eső és az erős szél miatt bekövetkezett balesetekben vesztette életét.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség arról számolt be, hogy a Makaóval szomszédos Kuangtung tartományban négy ember vesztette életét a tájfunban, egyet pedig eltűntként tartanak nyilván. Huszonhétezer embert kellett szükségszállásra költöztetni, és csaknem kétmillió háztartásban szűnt meg ideiglenesen az áramszolgáltatás.

„Más tájfunokhoz képest a Hato gyorsabban jött, gyorsabban erősödött meg, és több esőt hozott” – mondta a kuangtungi meteorológiai szolgálat vezetője. A tájfun Kuanghszi autonóm régió felé haladt tovább.

A Makaótól 64 kilométerre lévő Hongkongból is jelentettek áradást és sérülteket – a szél a volt brit gyarmaton is betört sok ablakot –, de halálesetet nem. Üzletek, kormányhivatalok és iskolák is zárva vannak, a légitársaságok pedig mintegy négyszázötven járatot töröltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.