Félmillióan tüntettek a békéért és a terror ellen Barcelonában

„Nem félek!” – üzenték tábláikon a demonstrálók, akik egyaránt tiltakoztak a merényletek és a nyomukban terjedő iszlámgyűlölet ellen.

MTI
2017. 08. 26. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol király és a kormányfő részvételével több százezres demonstráció zajlott szombat este Barcelonában.

A menetet a No tinc por! (Nem félek! katalán nyelven) óriás molinó mögött a híres Las Ramblas sugárúti boltosok és lakók vezették, ahol egy kisteherautó augusztus 17-én a tömegbe hajtott, tizenhárom embert megölve és százhúsznál többet megsebesítve.

A tömeg megtapsolta a szintén a menet élén haladó rendőröket, tűzoltókat, egészségügyi dolgozókat – a rendőrség félmillióra becsülte a menetben részt vevők létszámát.

VI. Fülöp spanyol király – a spanyol uralkodók közül elsőként –, Mariano Rajoy miniszterelnök és Carles Puigdemont, a katalán kormány feje is a menetben haladt sötét öltönyben, a második legnagyobb spanyol város színeit jelképező vörös, sárga és fehér rózsával.

„Azért vagyunk itt, hogy közöljük: nem félünk, egységesek vagyunk, és békét akarunk!” – mondta az 59 éves Victoria Padilla nyugdíjas a menetből. A tüntetők „A legjobb válasz: a béke” és „Nemet mondunk az iszlámgyűlöletre” feliratú transzparensekkel vonultak.

A spanyolországi iszlám közösség tagjai a király és a kormányfő mellett vonultak, közöttük hidzsábot (a hajat eltakaró muszlim fátylat) viselő nők is voltak.

Többen füttyszóval fogadták az elvonuló méltóságokat, és transzparenseken bírálták az uralkodót, amiért szorgalmazta a Szaúd-Arábiába irányuló katonai exportot.

Több száz önkéntes 50 ezer vörös, 10 ezer sárga és 10 ezer fehér rózsát emelt a magasba, a Barcelona és a Nem félek! szavakat formázva különböző nyelveken, közöttük arabul.

Barcelona első női főpolgármestere, Ada Colau szorgalmazta, hogy minél többen vegyenek részt a megmozduláson „a fájdalmas hét után”. „Töltsük meg a várost békével és szabadsággal” – állt a városháza közleményében.

A barcelonai gázolás 13 áldozatán kívül két másik ember is meghalt, amikor terroristák augusztus 18-ra virradóra a tömegbe hajtottak, és embereket késeltek meg Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen. A támadások 12 gyanúsítottja közül a rendőrség hatot agyonlőtt, két másik egy robbanásban halt meg a terrortámadások előtt. Két gyanúsított emberölés és terrorszervezethez való tartozás vádjával őrizetben van, két másik társukat pedig feltételesen szabadlábra helyezték.

A megmozdulásra fokozott biztonsági intézkedések közepette került sor. A hatóságok kérték a résztvevőket, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe a tüntetésre menve.

Az északkelet-spanyolországi Ripoll városában, ahonnan a támadók zöme származott, a helyi muszlim közösség tagjai és más helyi lakosok tartottak gyűlést a város főterén, hogy elítéljék a gyilkos támadásokat. Megmozdulásokat hirdettek szombat estére más városokban, így Madridban, Valenciában és Vigóban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.