Ingyenes tömegközlekedéssel kísérletezik Dunkerque

A költségeknek eleve csak a tizede jött be a jegyekből, így jövőre már minden nap ingyenes lesz a busz.

MN
2017. 08. 31. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi közlekedési forradalomra szánta el magát a franciaországi Dunkerque városa: a 200 ezres agglomerációban ingyenessé teszik a tömegközlekedést. A kísérlet már tart, egyelőre hétvégenként lehet ingyen utazni a buszokon, 2018-tól pedig minden nap ingyenes lesz – írja az AFP hírügynökség

Az ötletgazda polgármester, Patrice Vergriete szerint a kísérletbe azért vágtak bele, mert túl kevesen használták a buszokat: nagyjából az utazások 5 százaléka történt tömegközlekedéssel, egy százalék pedig biciklivel, a többi autóval. Dunkerque-et a második világháború után már eleve a motorizáció szükségletei szerint építették újra, széles utakkal, hogy elférjenek az autók.

Az ingyenesség hatására szombatonként 29, vasárnaponként pedig 78 százalékkal nőtt a buszokon utazók száma. Egy helyi lakos azt mondta az AFP-nek, hogy korábban mindig autóval járt hétvégénként is, az ingyenes közlekedésnek köszönhetően viszont már nem kell fizetnie például a parkolásért. Még a sofőrök is elégedettek, hogy nem kell beszedniük a felszállóktól a jegyek árát.

A város Franciaország északi részén található, amelyet régóta gazdasági depresszió sújt. Ennek következtében egyrészt elöregedett a járműállomány, másrészt sokaknak komoly anyagi terhet jelent az 1 euró 40 centes jegyek mindennapi megvásárlása. A jegyekből így is csak 4,5 millió euró jött be, ami alig tíz százaléka a rendszer évi 45-50 millió eurós költségeinek. Ennyit pedig megér a városnak a tisztább levegő, illetve hogy mindenki el tud jutni a munkahelyére. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.