Ismét háborús gócpont alakulhat ki az unió szomszédságában

A Dnyeszter menti konfliktus újabb fejezetet nyithat a Nyugat és Oroszország szembenállásában.

Stier Gábor
2017. 08. 05. 6:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyalázkodó Twitter-bejegyzéseire hivatkozva persona non gratának, nemkívánatos személynek nyilvánította a moldáv kormány Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettest. A Vlagyimir Putyin Dnyeszter menti ügyekkel foglalkozó különmegbízottját szállító gépet előzőleg a román hatóságok nem engedték át az ország légterén. Rogozin valóban sokszor nem fogja vissza magát a közösségi médiában, ám a körülötte kavart botrány valójában nem róla szól. Kitiltása része annak a folyamatnak, amelyet jelez orosz színészek visszafordítása a chisinaui repülőtérről, és öt orosz diplomata kiutasítása is. A moldáv parlament közben határozatot fogadott el a Dnyeszteren túli területen 25 éve állomásozó orosz békefenntartók kivonásáról. Úgy tűnik, az Oroszország és a Nyugat között megnövekedett feszültség közepette Moldova elég támogatást érez ahhoz, hogy a saját feltételei alapján megoldja a szakadár köztársaság körüli konfliktust.

Az úgynevezett Dnyeszter Menti Köztársaság vagy máshonnan közelítve Transznisztria a Szovjetunió felbomlása után az önállósodó Moldovától elszakadt keskeny földsáv a Dnyeszter folyótól keletre. A Csongrád megyényi terület függetlenségét erős orosz segítséggel 1990 szeptemberében nyilvánította ki. A Moldovával folytatott rövid, mintegy ezer halálos áldozatot követelő háború után, az 1992. júliusi békekötés értelmében a moldáv hatóságoknak nincs semmilyen beleszólása a terület politikájába. Sőt, egy 2006-os referendumon a lakosság elsöprő többséggel az Oroszországhoz csatlakozás mellett döntött, amelynek semmilyen gyakorlati következménye nem lett.

A de facto negyedszázada független, mintegy félmilliós szakadár állam a posztszovjet térség el nem ismert vagy részben elismert alakulatai közül talán a legsikeresebb. Van saját valutája, exportorientált ipara, sőt még plurális politikai rendszere is. Óriási problémája azonban, hogy Hegyi Karabahhal, Abháziával, Dél-Oszétiával vagy éppen a Donbasz két szakadár kváziállamával ellentétben nincs közös határa az őt támogató országgal. Beszorult a vele kezdettől ellenséges Moldova és a 2014-től ellenségessé vált Ukrajna közé. Ebből következően Tiraspol a függetlenség kikiáltása óta az aktuális geopolitikai helyzet túsza, így az Oroszország és a Nyugat közötti konfliktus elmélyülésével szomszédai blokád alá vonták. A Dnyeszter mentiekkel együtt a nemzetközi helyzet foglyaivá váltak a tűzszünetet éppen 25 éve biztosító orosz békefenntartók is. A moldáv hatalom egyre keményedő álláspontja miatt bonyolulttá vált a kontingens ellátása. Chisinau úgy véli, hogy az orosz erők a tiraspoli rezsim legfőbb támaszai, így jelenlétük mára éppen a konfliktus fenntartását szolgálja. Ezért az orosz katonákat nemzetközi békefenntartókkal váltatnák fel, a Dnyeszter mentét pedig reintegrálnák Moldovába. Pedig voltak életképesnek tűnő elképzelések a válság rendezésére. Így például 2003-ban az akkori orosz miniszterelnök-helyettes nevével fémjelzett, a föderális berendezkedést célzó Kozak-terv, majd rá két évre az ukrán államfő, Viktor Juscsenko álltal jegyzett, széles körű autonómiát ajánló elképzelés.

Mindez azonban már a múlt, a geopolitikai turbulenciába került konfliktust az éppen magát erősebbnek érző moldovai oldal erőből próbálja lerendezni. Félő azonban, hogy az orosz békefenntartók nélkül újra vér folyna. A most lendületben lévő nyugati oldal azonban a teljes győzelem reményében indul harcba, elfelejtve, hogy a konfliktus kiolvasztása az elsősorban geográfiai okok miatt beszűkült orosz mozgástér ellenére rengeteg kockázatot rejt. Felboríthatja a 25 éve mégiscsak fennálló tűzszünetet, ami az EU szomszédságában újabb háborús gócpontot jelentene. Arról nem is beszélve, hogy Moldova területi egységének visszaállítását a végtelenbe tolná ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.