Jordánia bezárná a nemi erőszaknak kedvező jogi kiskapuját

Nőjogi mozgalmak győzelemként értékelték a döntést.

MTI
2017. 08. 01. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bezárulhat a nemi erőszak büntetlenségének jogi kiskapuja Jordániában. A parlament alsóháza kedden úgy döntött, hogy eltörli a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amely lehetővé teszi egy nemi erőszaktevő számára, hogy elkerülje büntetését, ha feleségül veszi áldozatát. A keddi vita során néhány törvényalkotó a cikkelynek csupán a módosítása mellett érvelt, szerintük a házasság lehetőségének felajánlását biztosítva továbbra is védve maradna a társadalmi megbélyegzéstől az áldozat. Jordániában ugyanis a társadalom meglehetősen konzervatívnak mondható, különösen a „családi tisztesség” fogalmát illetően, dacára az ország nyugatbarát politikai irányultságának. Ha például valaki nemi erőszak áldozata lesz, azt megbélyegzik, „szégyenét” csak házasság útján lehet „lemosni”.
Az alsóház döntését a felsőháznak és II. Abdalláh jordániai királynak is jóvá kell hagynia. Szalma Nimsz, a jordániai nők országos bizottságának főtitkára a mostani döntést a jordániai emberi jogi és nőjogi mozgalmak „győzelmeként” értékelte.
Az elmúlt években számos arab országban, így Egyiptomban, Tunéziában és Marokkóban született a mostanihoz hasonló döntés, amely végül eltörölte a nemi erőszak büntetlenségének kiskapuját jelentő cikkelyt az említett országok büntető törvénykönyveiből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.