Két tonna elefántcsontot zúztak össze a New York-i Central Parkban

A látványos akció New York állam üzenete volt: nem tolerálják az illegális elefántcsont-kereskedelmet.

MTI
2017. 08. 04. 7:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tonnányi elefántcsont megsemmisítésével a világ leghíresebb közparkja közepén a New York-iak üzenetet küldenek a vadorzóknak, csempészeknek és kereskedőknek, akik az utcáinkon akarják megnyitni boltjaikat. Nem támogatjuk az elefántok leölését, senkinek sincs szüksége ily módon elefántcsont brossra” – hangoztatta John Calvelli, a Wildlife Conservation Society alelnöke, a 96 Elefánt kampány vezetője.

A vadvédelmi társaság New York állam környezetvédelmi illetékeseivel és a világhírű Tiffany ékszerházzal együtt szervezte meg a mintegy két tonnányi elefántcsont látványos megsemmisítését.

Az elefántcsont nemzetközi kereskedelemét 1990-ben tiltották be, de az Egyesült Államokban és más országokban bizonyos megkötésekkel engedélyezték az embereknek a helyi vásárlásokat és eladásokat, ami a csempészek számára számos kiskaput eredményezett.

Az amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat tavaly rendelte el a belső kereskedelem teljes beszüntetését országszerte. New York állam már 2014-ben betiltotta az elefántcsonttal és az orrszarvúagyarral való kereskedést.

A csütörtökön bezúzott tárgyak között volt több mint 4,5 millió dollár értékű olyan elefántcsont, amelyet 2015-ben foglaltak le a metropoliszban működő kereskedőknél titkos akciók keretében. Az üzlettulajdonosok épp a múlt héten vallották bűnösnek magukat illegális elefántcsont-kereskedés vádjában, és belegyeztek abba, hogy fejenként százezer dollárt adományoznak két vadvédelmi alapítványnak – a World Wildlife Fund és Wild Tomorrow Fund – segítve azok veszélyeztetett fajok védelmét célzó programjait.

Az elmúlt időszakban 22 országban több mint 270 tonna elefántcsontot semmisítettek meg nyilvános rendezvényeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.