Kihallgatták a finnországi merénylőt, házkutatásokat tartottak

Az ámokfutót egy darabig nem sikerült szóra bírni.

MTI
2017. 08. 20. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finn rendőrkapitányság vasárnap Twitter-közleményében tájékoztatott arról, hogy sikerült kihallgatnia a merénylőt, és hétfőn fogja kérni a bíróságtól a marokkói férfi előzetes letartóztatását.

Röviddel a közösségi portálon megjelent közlemény előtt a finn rendőrség még arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem tudta szóra bírni a feltételezett elkövetőt, de a többi négy gyanúsított kihallgatása folytatódik, és ők hajlandóak arra, hogy a rendőrséggel együttműködve mindent tisztázzanak. Egyelőre nem tisztázott az utóbbi négy ember szerepe a késeléses merényletben, és még arról sincs döntés, hogy a rendőrség kérni fogja-e hétfőn az előzetes letartóztatásukat.

Azt is közölte a rendőrség, hogy a merénylettel összefüggésben több helyszínen tartottak házkutatást különböző finnországi településeken.

A támadó péntek délután megölt két embert, nyolcat pedig megsebesített a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában. A rendőrök lábon lőtték, és őrizetbe vették. Mindkét halálos áldozat finn volt, de a sérültek között vannak külföldiek is, két svéd és egy olasz állampolgár.

A finn hatóságok terrorista indíttatású gyilkosságként kezelik az ügyet.

A 18 éves marokkói férfi tavaly tavasszal érkezett Finnországba, a rendőrség szerint a támadáskor szemlátomást nőket választott célpontnak, a két halálos áldozat, valamint a nyolc sebesült közül hat nő volt. Az MTV finn tévécsatorna névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva közölte, hogy megtagadták tőle a menedékjogot, de a rendőrség ezt nem kívánta kommentálni, csak annyit közölt, hogy „részese volt menedékjogi eljárásnak”, és a turkui befogadóközpontban lakott.

A megsebesített támadón kívül a finn rendőrség még négy, vele kapcsolatban álló marokkóit vett őrizetbe, még egy ember ellen pedig nemzetközi körözést adott ki. Korábban a rendőrség semmilyen velük kapcsolatos figyelmeztetést nem kapott.

Az utcai késelés után azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket szerte az országban, kiváltképpen a vasútállomásokon és a helsinki repülőtéren.

Vasárnap szerte Finnországban egy perc néma csönddel emlékeztek meg a pénteki merénylet áldozatairól. Helyi idő szerint tíz órakor elcsendesült mindent, és megkongatták a templomok harangjait, majd az áldozatok emlékének szentelt gyászmiséket tartottak. A Turku város főterén tartott megemlékezésen emberek sokasága gyűlt össze, egyházi és rendőrségi elöljárók virágokat és gyertyákat helyeztek el a téren lévő emlékműnél (a támadás helyszíne még vasárnap reggel is zárva volt, a nyomozóhatóságok folytatták a helyszíni szemlét).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.