Korábban a közmédiában is odaszúrt a holland nagykövet a magyar kormánynak

Gajus Scheltema azért választotta Budapestet, hogy közelítse az országot az EU-hoz.

Földi Bence
2017. 08. 25. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly diplomáciai perpatvar alakult ki Magyarország és Hollandia között, miután utóbbi távozó nagykövete keményen kritizálta előbbit a 168 Órának adott interjújában. Az interjút követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hazarendelte Hollandiából konzultációra a magyar nagykövetet, csak az ügyvivő maradt kint.

Gajus Scheltema egy nappal az ominózus interjú megjelenése előtt szerepelt a közmédiában is: a Kossuth Rádió A Hely című műsorában. A holland nagykövetség ingatlanjáról készült, alapvetően művészettörténeti, építészettörténeti fókuszú adásból kiderült, 1970-ben vásárolta meg az épületet a holland állam. Scheltema pedig akkor már volt is a villában, 18 évesen, középiskola végén járt Budapesten. Mint mondta, szerelembe is esett egy zongorista hölggyel, de túl félénk volt, hogy megszólítsa.

A távozó nagykövet arról is beszélt, ő választotta állomáshelyéül Magyarországot, mert pakisztáni kiküldetése után közelebb akart kerülni a hazájához, Európába akart jönni. Korábban dolgozott Szlovákiában és Lengyelországban is.

„Budapestet azért is választottam, mert az itteni politikai környezetet és folyamatokat kihívásnak tekintettem”

– jelentette ki a közmédiának még a botrány előtt. Mint mondta, megbízatása előtt is hallatszottak kritikai hangok Brüsszellel és az Európai Unióval kapcsolatban Magyarországról. „Kifejezetten azért érkeztem ide, hogy kissé ellenpontozzam ezeket a kritikus hangokat és próbáljam Magyarországot kicsit közelíteni, jobban integrálni az európai színtérbe” – vallott küldetéséről Gajus Scheltema.

Állítása szerint nem volt különösebben sikeres ebben, továbbra is sok a kritikus hang. Úgy számol, a jövő évi választás nem változtat majd ezen érdemben, így sok munka áll a következő nagykövet előtt is. A műsor további részében csak az épületről esett szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.