Kurz: Ausztria sem tűri Erdogan beavatkozását belügyeibe

Elítélte, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök beavatkozik más országok belügyeibe.

MTI
2017. 08. 20. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Kurz a Die Welt am Sonntag című német lapban vasárnap megjelent interjúban bírálta a török elnököt.

„Erdogan elnök megpróbálja eszközként használni a török etnikai közösségeket, különösképpen Németországban és Ausztriában. Megoszt és az Európai Unióba viszi át a törökországi konfliktusokat” – hangoztatta Kurz.

„Elítélem Erdogan folytonos beavatkozását más országok belügyeibe – ez nem csak Németországban zajlik” – fűzte hozzá az osztrák külügyminiszter.

„Abban az esetben, ha Erdogan vagy miniszterei megpróbálnak valami hasonlót tenni az elkövetkező választásokon a Nemzeti Tanácsba (képviselőház), már most mondom, hogy semmi szín alatt sem fogunk eltűrni ilyesfajta beavatkozást” – szögezte le.

Erdogan a péntek déli muzulmán ima után Isztambulban újságíróknak nyilatkozva arra szólította fel a Németországban élő törököket, hogy a szeptember 24-i német parlamenti választáson ne szavazzanak olyan pártra, amely „Törökország ellensége”. A török elnök név szerint említette a Kereszténydemokrata Uniót (CDU), amelynek Angela Merkel német kancellár az elnöke, továbbá a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) és a Zöldeket.

Angela Merkel német kancellár aznap egy választási gyűlésen felszólította Erdogant, hogy ne avatkozzon be a választásba, és ne mondja meg a Németországban élő törököknek, hogy kire szavazzanak. A kancellár kijelentette: Berlin nem tűri, hogy bárki beavatkozzon a német választók véleményalkotásába. Sigmar Gabriel német külügyminiszter példátlannak nevezte Erdogan kijelentését, amely szerinte azt szolgálja, hogy egymás ellen fordítsa az embereket Németországban. A török elnök ezzel az ország szuverenitását támadta meg – fűzte hozzá a miniszter.

Erdogan erre szombaton személyes támadást intézett Sigmar Gabriel ellen, arra szólította fel, hogy hagyjon fel Törökország bírálatával. „Ön nem ismer határokat” – fogalmazott a török elnök Gabrielhez fordulva az állami televízióban közvetített beszédében. Így folytatta: „Kicsoda ön, hogy Törökország államfőjét megszólítja? Ismerje a helyét!” – tette hozzá.

Erdogan élesen bírálta a német külügyminisztert, amiért úgymond „leckéztetni próbálja Törökországot”. „Mióta is van ön a politikában? Mennyi idős ön?” – tette fel a szónoki kérdést Gabrielnek címezve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.