Lelőtték a barcelonai terrortámadás gyanúsítottját

A gyanú szerint a 22 éves Junesz Abujakub ült a tömegbe hajtó kisbusz volánjánál.

MN
2017. 08. 21. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katalán rendőrség lelőtte Junesz Abujakubot, akit a múlt csütörtöki barcelonai autós terrortámadás elkövetőének tartanak – jelentették hétfőn délután helyi lapok. A hírt kora este a rendőrség hivatalosan is megerősítette.

A gyanú szerint a 22 éves, marokkói származású férfi ült a La Rambla sugárúton a tömegbe hajtó kisbusz volánjánál. A gyanúsítottat Barcelonától nyugatra, Subirats városánál találták meg.

A La Vanguardia című katalán lap szerint a gyanúsítottat egy helybeli nő szúrta ki, és ő riasztotta a rendőrséget. Abujakub viszont egy olyan övet viselt, amely az öngyilkos merénylők robbanószerkezetéhez hasonló, ezért agyonlőtték. Rendőrségi forrásokat idéző helyi híradások szerint azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar!”, vagyis arabul „Isten hatalmas”. Ez az úgynevezett Takbir, amit a dzsihadisták harci kiáltásként használnak. 

Múlt csütörtök délután Barcelona központjában egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. A két támadásban összesen 14-en haltak meg, a sebesültek száma száz fölött van. 

A rendőrök a cambrilsi támadásnál öt feltételezett terroristát lelőttek, később elfogtak összesen négy embert. A három, még szökésben lévő gyanúsított közül vélhetően Abujakub a támadás után elrabolt egy autót, és áthatolt vele egy rendőrségi ellenőrzőponton. Az autót Barcelona egyik külvárosában találták meg, tulajdonosa holtteste pedig a hátsó ülésen volt. Ő a terrortámadások 15. áldozata.

A nyomozás egy eltűnt imámra is összpontosít, akiről a hatóságok azt mondták, „erős jelek” utalnak arra, hogy meghalhatott egy szerdai házrobbanásban. Abdelbak esz-Szatti volt az, aki a feltevések szerint radikalizálta a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt fiataljait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.