Maduro szolidaritási világtalálkozót szervez

Fel is szólította a világ vezetőit, hogy vegyenek részt rajta.

MTI
2017. 08. 20. 20:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maduro a Televen televíziónak vasárnap adott interjúban jelentette be ezt.

„A legmagasabb szintű találkozó előtt egy sor előkészítő rendezvényre kerül sor a világ számos országában, és már a jövő héten megkezdődik a szolidaritási kampány, amelynek a venezuelai igazság védelmére kell ösztökélnie a világ közvéleményét” – hangoztatta az államfő. Szerinte azért van szükség egy ilyen nemzetközi fórum megrendezésére, hogy szembeszegüljön a Caracas ellen a világ számos sajtóorgánuma által gerjesztett kampánnyal.

Venezuelában április eleje óta tartanak tömeges kormányellenes tüntetések, amelyeket az váltott ki, hogy a legfelső bíróság kiszélesítette az elnök hatáskörét, és korlátozta az ellenzék által uralt parlament hatásköreit. A tüntetéseken több mint százhúszan haltak meg, több ezren megsebesültek.

A helyzetet súlyosbította, hogy az államfő kezdeményezésére – az ellenzék bojkottja mellett – július végén megválasztották az 545 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést, amelynek létrejötte Maduro szerint az egyedüli remény lehet a béke helyreállítására a válság sújtotta országban. Az ellenzék azonban azt állítja, hogy a népszerűtlen Maduro az új alkotmány írásával megbízott testület révén akarja megőrizni elnöki hatalmát.

A múlt héten Limában tanácskozott a venezuelai válságról az amerikai kontinens tizenhét országa, és közös nyilatkozatukban illegitimnek minősítették az alkotmányozó nemzetgyűlést, és döntéseit nem fogják elismerni. A regionális találkozó résztvevői nyilatkozatukban elítélték az alapvető polgári és szabadságjogok „szisztematikus megsértését”, a politikai ellenfelek üldözését, bebörtönzését és a szabad választások hiányát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.