Megtiltotta a családtagok alkalmazását a francia Nemzetgyűlés

A miniszterek, képviselők nem alkalmazhatják saját közeli hozzátartozóikat.

MN
2017. 08. 03. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta végleges formájában csütörtökön a francia Nemzetgyűlés azt a szabályt, amely ezentúl megtiltja, hogy a francia képviselők, miniszterek és helyhatósági vezetők a családtagjaikat alkalmazzák – írja az MTI.

A tudósítás szerint a törvény elfogadtatása Emmanuel Macron elnök egyik fontos ígérete volt a választási kampányban. A képviselők túlnyomó többséggel szavazták meg: 383-an voksoltak rá, hárman ellene és 48-an tartózkodtak.

Az új szabályok értelmében a felsorolt posztokat betöltő személyek nem alkalmazhatják saját közeli hozzátartozóikat, ami a törvény értelmében házastársak, élettársak, szülők és a képviselők gyerekeinek, valamint a házastárs/élettárs hasonló fokozatú rokonok foglalkoztatásának tilalmát jelenti. A szabályt megszegők 45 ezer eurós büntetést és három évi börtönt kockáztatnak. Minden más rokon, illetve egy másik képviselő közeli családtagjának alkalmazását be kell majd jelenteniük a képviselőknek.

A rokonok foglalkoztatása amiatt került a tavaszi francia elnökválasztási kampány középpontjába, mert kiderült, Francois Fillon konzervatív elnökjelölt feleségét és gyerekeit is valószínűleg fiktív állásokban foglalkoztatta, s ebből a család több tízezer euró bevételhez jutott. Fillon ellen ügyészségi eljárás indult, és a korábban favoritnak számító politikus végül be sem jutott az elnökválasztás második fordulójába, melyet Emmanuel Macron nyert meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.