Menekültügy: Seehofer már nem ragaszkodik felső határhoz

Szerinte már nem jön annyi bevándorló, mint amikor először beszélt a felső határ kijelöléséről.

MTI
2017. 08. 20. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Seehofer az ARD közszolgálati televíziónak adott interjúban elmondta azt is, hogy a felső határ kijelölését így már nem szabja feltételéül annak sem, hogy ismét koalícióra lépjen az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU).

A vasárnap este adásba kerülő beszélgetés előzetesen közölt részletei szerint a bajor elnök döntését azzal indokolta, hogy a migrációs helyzet és a berlini politika irányvonala is változott. Már nem jön annyi bevándorló, mint amikor először beszélt a felső határ kijelöléséről, és úgy tűnik, hogy idén el sem éri a CSU által eddig szorgalmazott 200 ezres határt az érkezők száma – magyarázta a bajor elnök.

Hozzátette: elégedett a menekülthullám leküzdése érdekében hozott politikai döntésekkel, ezekkel ugyanis egyszerre sikerül megszüntetni a származási ország elhagyására ösztönző okokat, támogatni az integrációt és korlátozni a bevándorlást.

Az első feladat, hogy a konzervatív uniópártok ismét megnyerjék a választásokat, utána pedig azért kell dolgozni, hogy megőrizzék az eddig elért eredményeket – hangsúlyozta a CSU elnöke.

Seehofer a CDU/CSU lehetséges koalíciós partnereiről úgy nyilatkozott, hogy a döntés a választási eredményektől függ, a végén majd csak azokból lehet válogatni, akiket a választók bejuttattak a szövetségi parlamentbe (Bundestag). Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az utóbbi hónapokban nem tett túl sokat azért, hogy „öröm legyen a konzervatív uniópártok és az SPD eddigi koalíciójának folytatására gondolni”.

Seehofer a napokban történt iszlamista támadásokra utalva azt mondta, a teljes biztonságot sehol nem lehet garantálni. A legfontosabb, hogy az Európai Unió (EU) tagállamai megosszák egymással az információkat a lehetséges elkövetőkről és iszlamistákról, és ne „nemzeti tulajdonnak” tekintsék ezeket az adatokat.

A bajor miniszterelnök a tavaly Münchenben történt ámokfutás kapcsán arról beszélt, hogy a történtek ellenére a 16 német tartomány közül Bajorországban követik el a legkevesebb és derítik fel a legtöbb bűncselekményt. Bajorország egy liberális tartomány, de ha az állampolgárok biztonságáról van szó, akkor a lehető leghatározottabban kell fellépni – jelentette ki.

Münchenben tavaly július végén egy 18 éves német-iráni kettős állampolgárságú fiatal lövöldözött, a támadásban kilencen meghaltak és 35-en megsebesültek. Az ámokfutó, aki feltehetően szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésből követte el tettét, a lövöldözés után öngyilkos lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.