Nem kizárt, hogy a finnországi késelés összefügg a barcelonai támadással

A gyanú alapja az, hogy Turkuban és Spanyolországban egyaránt marokkóiak a fő gyanúsítottak.

MTI
2017. 08. 21. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finn rendőrség nem zárja ki az összefüggést a pénteki turkui késeléses támadás, valamint a csütörtöki és pénteki spanyolországi merényletek között, ilyen irányban is nyomoz lehetséges szálak után. A gyanú alapja az, hogy Turkuban és Spanyolországban egyaránt marokkói a fő gyanúsított, csakúgy mint mindkettejük feltételezett cinkosainak többsége.

A turkui fő gyanúsított 18 éves, neve Abderrahmán Meska. Két nőt – egyikük 31, a másik 68 éves volt – halálra sebzett késével, további nyolc embert – hat nőt és két férfit – pedig megsebesített. Nevét hétfőn délelőtt hozták nyilvánosságra.

A rendőrség a késeléses támadás további négy, ugyancsak marokkói gyanúsítottjának előzetes letartóztatását kérte a bíróságtól. Hogy az utóbbiaknak milyen szerepük lehetett a támadásban, nem közölték. Életkoruk 18 és 28 év között van.

Meska 2016 elején érkezett Finnországba. Előzőleg Németországban volt pár hétig, de ott nem nyújtott be menedékkérelmet, mint ahogy Finnországban tette. Kérelmét a hatóság elutasította.

A finn hírszerzés hétfőn felfedte, hogy az év elején olyan információt kapott, miszerint Meska radikalizálódott, és érdeklődik szélsőséges eszmék iránt. Konkrét támadási tervekről azonban nem értesült a hírszerzés, ezért nem sorolta a legfontosabb ügyek közé Meskát, aki nem került fel a „terrorelhárítási célszemélyek” mintegy 350 fős finn listájára sem. A lajstromban szereplőket a hírszerzés figyeli.

A múlt csütörtöki barcelonai tömeggázolásos merénylet feltételezett elkövetője a 22 éves marokkói születésű Junesz Abujakub, akit hétfő kora esti – hivatalosan meg nem erősített – hírek szerint a katalán rendőrség agyonlőtt. Abujakub négy feltételezett és letartóztatott cinkosa közül három marokkói.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.