Nem utazhat a Balatonra Kolozsvár volt alpolgármestere

A korrupcióval vádolt Horváth Anna nyaralni ment volna, de a román bíróság nem engedélyezte az utat.

MN
2017. 08. 01. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román legfelső bíróság végzése értelmében nem utazhat Magyarországra a korrupcióval vádolt, ezért hatósági felügyelet alá helyezett Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere. A múlt hét végén hozott végzést honlapján tette közzé a legfelsőbb bíróság – írja az MTI.

Horváth Anna a magyar állami hírügynökségnek elmondta, balatoni pihenésre szeretett volna utazni augusztus végén a családjával, ehhez kérte az engedélyt a bíróságtól. A vádló korrupcióellenes ügyészség (DNA) képviselője nem kifogásolta a kérést, így ezt az alapfokon eljáró kolozsvári táblabíróság jóvá is hagyta. A DNA mégis fellebbezett a végzés ellen, és a legfelső bíróság elfogadta a fellebbezést.

A bíróság arról is döntött, hogy további hatvan nappal meghosszabbítják a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa ellen elrendelt hatósági felügyeletet.

Horváth Anna a kolozsvári önkormányzat március 21-ei ülésén mondott le tisztségéről, miután a DNA másodszor is meghosszabbította ellene a hatósági felügyeletet. A kényszerintézkedés miatt 2016. október eleje óta nem tudta ellátni alpolgármesteri teendőit. A korrupcióellenes ügyészség befolyással való üzérkedéssel vádolja, és 2016. október elején hatósági felügyelet alá helyezte Horváthot, aki fizetés nélküli szabadságot vett ki eltiltása idejére. A bíróságra karácsony előtt benyújtott vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy ingatlanfejlesztőtől, cserébe pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.

Horváth Annát február végén a romániai feddhetetlenségi ügynökség (ANI) is összeférhetetlen tevékenység gyanúja miatt jelentette fel a DNA-nál. A feljelentés szerint a politikus alpolgármesteri minőségben részt vett egy olyan kolozsvári önkormányzati ülésen, amelyen 90 ezer lej (6,3 millió forint) támogatást szavaztak meg a Claudiopolis Egyesületnek, amelynek az elnöki tisztségét töltötte be, és 30 ezer lej (2,1 millió forint) támogatást a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek, amelytől előadóként kapott juttatásokat. Horváth azzal védekezik, hogy a Claudiopolis Egyesület elnöki tisztségéről közjegyző előtt adott nyilatkozatban mondott le nyolc hónappal korábban, a Sapientia egyetemen pedig polgári szerződéssel adott órákat, ami szerinte nem esik az összeférhetetlenségi törvény hatálya alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.