Nicolás Maduro: Most a legrosszabb a viszony Washingtonnal

„Beszélnünk kellene” – intézte szavait Donald Trumphoz.

MTI
2017. 08. 22. 21:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sajnos jelenleg a legrosszabb a viszony az Egyesült Államok kormányával” – állapította meg a dél-amerikai ország népszerűtlen vezetője. Ugyanakkor kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre sürgette Donald Trump amerikai elnököt a kapcsolatok helyreállításának céljából. A venezuelai elnök egyben bejelentette, hogy hamarosan üzenetet küld Trumpnak.

„Beszélnünk kellene – intézte szavait az amerikai elnökhöz. – Csak beszéddel érthetjük meg egymást.” Maduro ismételten megerősítette, hogy kész telefonon tárgyalni az amerikai elnökkel, aki eddig elzárkózott ettől.

Az államfő szót ejtett a kormányzatával szembeszálló és a tilalom ellenére külföldre menekült Luisa Ortega Díaz leváltott főügyészről is, aki jelenleg Kolumbiában tartózkodik. Kifejezte reményét: Bogotá kiadja őt százhúsz, Kolumbiába szökött „bűnözővel” együtt, hogy – mint fogalmazott – hazaárulásukért törvényszék vonja felelősségre őket.

Ugyanakkor a kolumbiai bevándorlási hatóságok a nap folyamán közölték, hogy Ortega Díaz Brazíliába utazott tovább. Korábban Juan Manuel Santos kolumbiai elnök a Twitteren bejelentette, hogy Luisa Ortega Díaz kormányának védelmét élvezi, és menedéket kaphat országában, amennyiben ezt kérné.

Augusztus 5-én a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés egyik első teendője volt, hogy eltávolította posztjáról a Maduro elnökkel szakító Luisa Ortega Díazt, és elrendelte bíróság elé állítását, megerősítve ezzel az ellenzéknek azt a félelmét, hogy a testület a kormány bírálóinak eltörlésére használja majd fel „mindenek felett álló” hatalmát. A főügyész ezt megelőzően bejelentette, hogy tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a kormány és a választási hatóságok ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.