Óriási vitát kavart a fürdőruhás plus size modellek szerepeltetése

Van, aki szerint nem jó ötlet „ünnepelni és dicsőíteni” a túlsúlyt, a szervezők csak jót akartak.

MN
2017. 08. 05. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly vita kerekedett a Sports Illustrated sportmagazin Miamiban tartott fürdőruha-bemutatóját követően, ahol a testes modellek valójában amatőrök voltak, valamennyien a magazin által szervezett szépségverseny döntősei. A nyertes a Sports Illustrated címlapján szerepelhet majd.

Bár a magazin egyik szerkesztője szerint a verseny és a divatbemutató óriási siker volt, és a közönségből többen is sírva fakadtak, hogy végre saját testalkatukat láthatják viszont a kifutón, többen is nyilvánosan bírálták a plus size modellek szerepeltetését.

A The Independent szerint egy ausztrál újságírónő, Soraiya Fuda „felelőtlennek” nevezte az eseményt. „Nekem úgy tűnik, hogy az ilyen testalkatú nők kevésbé reprezentálják az »átlagos kinézetű« nőtársainkat, mint inkább egy nagyon is súlyos társadalmi problémára hívják fel a figyelmet” – írta a sydney-i The Daily Telegraph-ba.

Szerinte „ünnepelni és dicsőíteni a túlsúlyt azt a felelőtlen üzenetet közvetíti, hogy semmit nem kezdeni a testeddel teljességgel helyes”. Fuda véleményét több blogban is bírálták, az ellenérvelők szerint a különböző testalkatoknak igenis helyük van a divatvilágban is.

Beszállt a vitába az Ausztrál Orvosok Szövetsége is, Brad Frankum elnök szintén azon a véleményen van, hogy nem kellene „szélsőségeket ünnepelnünk”. „Különbség van aközött, hogy elfogadjuk a testünket és aközött, hogy a túlsúlyt népszerűsítjük” – mondta.

Stefania Ferrairo ismert (nem plus size) modell is hasonló véleményen van. A BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy ő „egyetért azzal, hogy a kifutókon is jelenjen meg az emberi testalkatok változatossága”, de „az már felelőtlenség, ha csak túlsúlyos modelleket szerepeltetünk”.

Susan Marasco divattervező ellenben megvédte a szervezőket, szerinte ezzel is pozitív üzenetet küldenek a fiataloknak, hogy fogadják el a testüket. Ráadásul szerinte a tendencia úgyis felerősödik majd a jövőben a divatvilágban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.