Partvonalon kívül Putyin ellenlábasa

Próbaidejének meghosszabbításával 2021-ig kizárja a bíróság Navalnij indulását orosz választásokon.

MTI
2017. 08. 04. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel, 2020. december 30-ig meghosszabbította pénteken egy moszkvai bíróság Alekszej Navalnij felfüggesztett szabadságvesztésének próbaidejét, ami miatt az orosz ellenzéki politikus minden valószínűség szerint mindaddig nem indulhat majd választásokon Oroszországban.

A bíróság a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat folyamodványának helyt adva hosszabbította meg az aktivistára kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés próbaidejét. A hatóság azzal érvelt, hogy Navalnij több ízben is megsértette a próbaidőre vonatkozó elírásokat, valamint ahelyett, hogy a javulás jeleit mutatta volna, idén kétszer is lecsukatta magát: először a rendőrséggel való szembeszegülés, másodszor a hatósággal nem egyeztetett tüntetés szervezése miatt.

Alekszej Navalnij – aki a 2011–2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be, és az idén két országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett – a jövő évi elnökválasztás ügyében Vlagyimir Putyin kihívójaként pozicionálta magát. Választási csapatába több mint 60 városban mintegy 130 ezer önkéntes jelentkezett.

A bíróság most az úgynevezett Yves Rocher-ügyben határozott, amelyben Navalnijt és fivérét 2014 végén ítélték el csalás és pénzmosás vádjával. A politikusra három és fél év felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

A vád szerint a fivérek 4 millió rubel (mintegy 20 millió forint) kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának. Az ítélet annak ellenére született, hogy a francia kozmetikai vállalat pénzügyi igazgatója közölte: cége „semmilyen kárt” nem szenvedett a Navalnijék szállítmányozási cégével folytatott együttműködés során.

A 41 éves Navalnijt emellett idén februárban egy megismételt eljáráson, az úgynevezett Kirovlesz sikkasztási ügyben, öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, egy év és öt hónap próbaidővel.

A jogászi végzettségű Navalnij politikai indíttatásúnak minősítette mindkét ellene meghozott ítéletet, csakúgy mint próbaidejének meghosszabbítását.

Az orosz Központi Választási Bizottság június végén bejelentette, hogy Navalnij büntetett előélete miatt nem indulhat a 2018-as orosz elnökválasztáson. A politikus azonban – akinek támogatottsága májusban mindössze 2 százalékos volt a Jurij Levada Független Elemzőközpont szerint – nem hagyott fel a kampányolással. Arra hivatkozik, hogy az orosz alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akiket büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.

Tovább bonyolítja a politikus jogi problémáit, hogy pénteken üzleti jó hírnevének megsértése címén beperelte őt a Szocgoszprojekt alapítvány, amelynek élén az orosz miniszterelnök egykori évfolyamtársa, Ilja Jeliszejev áll.

Navalnij az internetre márciusban feltöltött egyik dokumentumfilmben azt állította, hogy orosz oligarchák jelentős adományokat juttattak el a Jeliszejev vezette, állami szociális programokat támogató alapnak. Navalnij az üggyel kapcsolatban több mint egymilliárd dolláros korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt.

A felperes követelése értelmében Navalnijnak és az általa irányított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának meg kellene cáfolnia azt az állítását, miszerint a Jeliszejev vezette alapítvány egy korrupciós hálózat része, valamint azt, hogy nem foglalkozik jótékonysággal és hogy ezt a tevékenységet csak álcázásként folytatja. Az alperestől júniusban, még nem peres úton, azt kívánták elérni Jeliszejevék, hogy a dokumentumfilmből távolítsa el a Szocgoszprojektre vonatkozó utalásokat.

Navalnij május végén első fokon elvesztette az ellene Aliser Uszmanov milliárdos által, ugyancsak a Medvegyevről szóló dokumentumfilm miatt indított rágalmazási pert. A pervesztesnek az ítélet értelmében el kellene távolítania a YouTube videomegosztó portálról az anyagot, ám erre a politikus nem hajlandó. Fellebbezését jövő pénteken mérlegeli majd a moszkvai városi bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.