Pokolgép robbant egy síita mecsetben Afganisztánban, sokan meghaltak

Legalább húszan vesztették életüket és harmincan megsebesültek a támadásban.

MTI
2017. 08. 01. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohammed Rafík Serzád orvos szerint 20 holttestet szállítottak a város központi kórházába helyi idő szerint hétfő éjjel röviddel azt követően, hogy egy robbanás rázta meg az iráni határ közelében fekvő Herátot.

Sajtóértesülések szerint a merénylet a város központi részében történt a helyi síita kisebbség Dzsavadía nevű mecsetjében. A terrortámadásról szóló híreket a Herát tartományi kormányzóság szóvivője is megerősítette. Az illetékes több mint 30 sebesültről beszélt, s szerinte félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet.

Az afgán rendőrség egyik tisztségviselője elmondta: feltehetőleg több támadó is volt, egyikük a testére erősített robbanószert hozta működésbe, míg egy másik kézigránátokat dobott a hívők közé.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett, ugyanakkor az iszlám szunnita ágának radikális értelmezését valló Iszlám Állam helyi ága már többször is megfenyegette a síitákat. A főként az ország keleti felében tevékenykedő szélsőségesek mindenekelőtt az afgán fővárosban, Kabulban követtek el támadásokat síita imaházak és a síita hazara etnikumhoz tartozók gyülekezetei ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.