Robbanások a Houston melletti vegyi üzemben

A Harvey hurrikán miatt olyan mértékben emelkedett a vízszint a gyárban, hogy leállt a hűtési és az elektromos rendszer.

MN
2017. 08. 31. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighogy fellélegzett Houston lakossága a soha nem látott erejű esőzés és a javuló időjárás nyomán, újabb tragédia fenyegeti a texasi nagyvárost. A Houston melletti Crosbynál található Arkema vegyi üzemben a mérhetetlen mennyiségű csapadék hatására leállt a gépek hűtési rendszere, amiről előzetesen szakértők azt mondták, katasztrófához vezethet. A BBC azt írja, a vállalat maga közölte: elkerülhetetlen a robbanás, ugyanis képtelenség a jelen körülmények közepette helyreállítani a hűtőrendszert.

Csütörtökön magyar idő szerint dél körül több robbanást is hallottak az üzemből a helyszíni mentőegységek, és fekete füstöt láttak megjelenni a gyár felett – írt a BBC.

Később a vállalat tudatta, hogy a vegyi üzemben két robbanás is történt, az illetékes hatóságok pedig bejelentették, hogy lezárják a keleti partot ellátó olajvezetéket. Néhány rendőrt és segélymunkást kórházba kellett szállítani a mérges gázok belélegzése után. Az Arkema képviselője azt mondta, az áradás és a tűz nyomán kiszabaduló vegyi anyagok nem halálosak.

Az Arkema-üzem pénteken már azelőtt leállt, hogy a Harvey hurrikán elérte volna a szárazföldet. Miután a gyárban a víz szintje a folyamatos esőzés hatására elérte a 102 centimétert, megszűnt az elektromos ellátás, és a tartalék generátorok is tönkrementek. Az üzem gyógyszeriparban használt szerek mellett más vegyi termékeket is gyárt, amelyek magas hőmérsékleten veszélyessé válhatnak.

Richard Rowe, a gyár vezetője korábban a Reutersnek azt mondta, ha lángra kap a telep, az olyan fekete füstöt okoz majd, amely az emberi szemre, bőrre ártalmas. – A vízszint megemelkedése miatt nem tudjuk megakadályozni a robbanást – nyilatkozta kétségek között Rowe.

A gyári dolgozók utolsó körét kedden evakuálták, ahogyan a környék lakóit is kitelepítették az üzem 2,4 kilométeres körzetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.