Róma nemcsak a menekültáradatot, a civileket is korlátozná

Az olasz belügyi tárca hangsúlyozta, hogy nem bosszúról van szó.

MN
2017. 08. 01. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényen kívülinek nevezte a Földközi-tengeri embermentést szabályozó magatartási kódexet elutasító nem kormányzati szervezeteket (ngo) az olasz belügyminiszter. Marco Minniti a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban elmondta, ezeknek a szervezeteknek számolniuk kell a következményekkel.

„Nyilvánvalóan nem engedhetjük meg, hogy ne alkalmazkodjanak a kormányunk által hozott és az Európai Unió által engedélyezett döntésekhez” – jelentette ki a tárcavezető. Hozzátette, a hatóságok nem akadályozzák meg, hogy az érintett ngo-k kikössenek az olaszországi kikötőkben, de az elutasításnak következményei lesznek, például a hajók ellenőrzésének szigorítása. A miniszter arra utalt, hogy a következő napokban az olasz pénzügyőrség ellenőrzésnek veti alá a külföldi ngo-k olaszországi kikötőkbe érkező és onnan továbbinduló hajóit, mégpedig biztonsági átvizsgálásukkal, valamint a legénység tüzetes ellenőrzésével. Ez esetleges szabálytalanságokra deríthet fényt, amelyekre hivatkozva már vissza lehet tartani a hajókat. A belügyi tárca hangsúlyozta, hogy nem bosszúról van szó, de mindez elkerülhetetlen következménye annak, hogy egyes nem kormányzati szervezetek nem akarják átláthatóvá tenni munkájukat.

A római kormány magatartási kódexe a Líbia és Olaszország partjai között embermentést végző ngo-k munkáját kívánja szabályozni. Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek akarva-akaratlanul az embercsempészek tevékenységét segítik. Az új szabályok értelmében a civil szervezetek hajóinak maguknak kell biztonságos kikötőbe vinniük a kimentett embereket, nem adhatják át őket uniós járőrhajóknak. A magatartási kódex értelmében a segélyszervezetek nem hajózhatnak be Líbia vizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük. Ezenkívül az olasz kormány minden egyes ngo-hajóra egy-egy olasz rendőrt vagy katonát kíván helyezni az embercsempészek elleni fellépésre.

Hadihajókkal az embercsempészet ellen

Az olasz fegyveres erők több mint félezer katonája szolgál azon a két hadihajón, amely Líbia felségvizeire készül az innen induló embercsempészet megakadályozására, illetve a migrációs hullám megfékezésére. A haditengerészeti egységek támadás esetén tüzet is nyithatnak – idézte az MTI Roberta Pinotti védelmi minisztert. Az olasz haditengerészet líbiai missziójában részt vevő két hadihajó eddig a 2015 márciusától a Földközi-tengeren a Biztonságos tenger (Mare Sicuro) elnevezésű olasz műveletben szolgált. Tehát korábban is tengeri ellenőrzési tevékenységet végeztek a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Újdonságot az jelent, hogy a két olasz hadihajó líbiai felségvizeken folytatja majd munkáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.