Szeptemberben folytatják a szabadkereskedelmi tárgyalásokat

Mexikó, Kanada és az Egyesült Államok is szeretne megállapodásra jutni. Nem mondják fel a NAFTA-t.

MTI
2017. 08. 21. 6:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1994-ben aláírt szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalásának első fordulója öt napig tartott, és vasárnap zárult Washingtonban.

A közös közlemény szerint az első fordulóban napirendre került javaslatok „mélysége és nagy száma” arra utal, hogy mindhárom ország szeretne gyorsan új, „nagyra hivatott” megállapodásra jutni. Egyik fél, még az Egyesült Államok főtárgyalója sem említette, hogy szándékában állna a szabadkereskedelmi megállapodás felmondása.

Donald Trump amerikai elnök már a tavalyi választási kampányában, majd elnökké választása után is azt hangoztatta, hogy a NAFTA-t újra kell tárgyalni, mert kedvezőtlen az amerikai érdekek számára, s ha nem sikerülne az újratárgyalás, akkor Washington fel is mondja a megállapodást.

Robert Lighthizer, az amerikai küldöttség vezetője szerdán, a megbeszélések első napján jelezte, hogy az amerikai kormányzat nem akarja mindenáron felmondani a szerződést, de nem csupán apró kiigazításokat akar, hanem mélyreható változtatásokat. Lighthizer elsősorban Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági miniszternek, a mexikói tárgyalóküldöttség vezetőjének címezte ezt. Az Egyesült Államoknak ugyanis a NAFTA 1994-es aláírása óta 1,6 milliárd dollárra duzzadt a kereskedelmi deficitje Mexikóval szemben, és érzékenyen érinti az amerikai gazdaságot az is, hogy sok vállalat az alacsony bérköltségek miatt kiszervezte a munkahelyeit.

A kanadai küldöttség vezetője, Chrystia Freeland külügyminiszter történelminek nevezte a tárgyalásokat.

A tárgyalások második fordulóját Mexikóban tartják, és szeptember végére Kanadában tervezik a harmadik fordulót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.