Tankerhajó ütközött egy amerikai rombolóval Szingapúr partjainál

Tízen tűntek el a tengeri karambolban, a John McCainről elnevezett amerikai romboló komoly károkat szenvedett.

MN
2017. 08. 21. 4:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereskedelmi hajóval ütközött egy amerikai hadihajó Szingapúr partjainak közelében, legalább tíz tengerész eltűnt, öt pedig megsérült – jelentette közleményben az amerikai haditengerészet.

A John S. McCain nevű, irányított rakétákkal felszerelt rombolóhajó Szingapúr keleti partjainál, a Malaka-szoros közelében ütközött egy görög tulajdonú, de libériai zászló alatt hajózó kereskedelmi hajóval – írja az MTI.

A CNN úgy tudja, hogy az Alnic nevű, nyersolajat szállító kereskedelmi hajó egy az amerikai járműnél háromszor nagyobb olajtanker volt, és kisebb sérülésekkel megúszta a karambolt. A romboló fara több helyen is beszakadt az ütközés után, elárasztotta a víz, és csak nehézkesen jutott el a legközelebbi amerikai támaszpontig.

A malajziai haditengerészet két hajót és egy repülőgépet küldött az eltűnt amerikai tengerészek felkutatására, Szingapúr mentőhelikopterekkel segít, s már úton van a baleset helyszíne felé egy amerikai hadihajó is.

A John S. McCain a Dél-kínai-tengeren végzett szokásos járőrözése után éppen a szingapúri kikötőbe tartott, amikor az ütközés történt.

Az amerikai haditengerészet megindította a vizsgálatot a baleset okainak feltárására. Az ügy stratégiailag is kényes lehet számukra, mivel a rombolón az észak-koreai interkontinentális rakéták ellen is bevethető Aegis rendszer üzemelt – igaz, a CNN értesülései szerint ilyen felszereltségű hajóból legalább tíz lehet még a térségben.

John McCain arizonai republikánus szenátor – akinek édesapjáról és nagyapjáról az 1994-ben vízre bocsátott hadihajót elnevezték – Twitter-üzenetben biztosította együttérzéséről a hadihajó legénységét.

Legutóbb júniusban történt katasztrófa, amikor a Fitzgerald torpedóromboló Japán partjainak közelében ütközött egy Fülöp-szigeteki kereskedelmi hajóval. Akkor hét amerikai matróz életét vesztette. A torpedóromboló kapitányát és két tisztjét felmentették a munkavégzés alól, tizenkét matróz fegyelmit kapott. Nemrég egy orosz kémhajó is kereskedelmi hajóval ütközött, és elsüllyedt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.