„Tanulópénzt” küld a kormány a líbiai parti őrségnek

Az Orbán Viktor által sürgetett katonai beavatkozásról egyelőre nincs hír, a kormány addig is képzési támogatást utal.

Koncz Tamás
2017. 08. 21. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenezer eurót, átszámítva mintegy tizenötmillió forintot küld a kormány egy katonai művelet keretében Líbiának, hogy ebből képezzék ki a helyi parti őrséget – derül ki a legutóbbi Magyar Közlöny értesítőjéből.

Az augusztus 18-ai közlemény szerint a kabinet az EU Navfor Med művelet, más néven Sophia program részeként küldi el a pénzt – hogy ezzel is hozzájáruljanak az Európát fenyegető migrációs hullám megfékezéséhez. Az összeget szeptember közepéig küldik el a címzettnek, olvasható a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jóváhagyott rendeletben.

Az EU Navfor Med 2015 októberében indult, a résztvevők az ellenőrizetlen migráció visszaszorításáért és az embercsempészek ellen küzdenek, egyúttal hajókkal és helikopterekkel bajba jutott migránsokat mentenek a Földközi-tenger területén. A műveletben huszonöt európai ország vesz részt; a programot legutóbb, júliusban 2018 végéig hosszabbították meg, és erre az időszakra hatmillió eurós, átszámítva 18 milliárd forintos büdzsével számolnak.

Orbán Viktor júliusban a líbiai beavatkozás szükségességéről beszélt a közrádióban: azt fejtegette, hogy katonai akcióval állítanák meg az észak-afrikai országban a migrációs hullámot, mivel a válságot csak Európa határain kívül lehet megfékezni. A részletekről azonban nem akart beszélni, mondván, az ilyen akciókat nem szokás kitárgyalni nyilvánosan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.