Több tízezren tüntettek Bostonban a rasszizmus ellen

A résztvevők egy olyan aznapi jobboldali gyűlés ellen vonultak, amelyet a szólásszabadság nevében hirdettek meg.

MTI
2017. 08. 20. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobboldali gyűlésen mindössze néhány tucatnyian voltak jelen, az esemény egy órával rövidebb lett a tervezettnél, elvonuló résztvevőit a rendőrök védték. Kisebb összetűzések voltak az antirasszista tüntetés résztvevői és a rendőrök között, de sikerült elkerülni azt a fajta káoszt és erőszakot, amely az egy héttel korábbi charlottesville-i demonstrációkat jellemezte – jelentették hírügynökségek.

A gyűlést a Bostoni Szólásszabadság Koalíció nevű szervezet hirdette meg, és nyilvánosan elhatárolta magát a neonáciktól, a fehér fajgyűlölőktől és mindenkitől, aki erőszakot szított augusztus 12-én Charlottesville-ben.

Az AFP hírügynökség megjegyezte, hogy a szólásszabadság lett a jelszava azoknak a jobboldaliaknak és rasszistáknak, akik elítélik a „politikai korrektséget”, mert képmutatónak tartják.

A jobboldali gyűlés biztonságát a hatóságok egy hétig tervezték a közismerten liberális északkeleti városban. Ötszáz rendőrt vezényeltek ki a gyűlés helyszíne köré, amely egy tenyérnyi terület volt az ország legrégebbi parkjában, a Boston Commonban. A környező utcákban betonblokkokat helyeztek el és hatalmas, billenőplatós teherautókat állítottak le, hogy megakadályozzák az olyan eseteket, mint amilyen Charlottesville-ben történt, amikor egy férfi autójával belehajtott a tömegbe, és egy nő halálát, sokak sebesülését okozta, vagy az olyan terrorcselekményeket, amelyek az utóbbi időben történtek Európában.

A gyűlés résztvevőit elvonulásukkor is körbevették a rendőrök, hogy védjék őket. Eközben az ellentüntetők kiabáltak rájuk, megpróbálták őket megállítani, és vizespalackokat is hajítottak feléjük. Ekkor történt néhány összetűzés a tüntetők és a rendőrök között. Harminchárom tüntetőt őrizetbe vettek.

Kisebb antirasszista tüntetések voltak szombaton más amerikai városokban is.

Donald Trump amerikai elnök a bostoni eseményekre reagálva azt írta Twitter-profilján: „Megdicsérem a sok bostoni tüntetőt, aki kiáll a vakhit és a gyűlölet ellen. Nagy nemzetünk hamarosan eggyé lesz. Évtizedekig megosztott volt. Időnként kellenek tiltakozások a gyógyuláshoz, és Amerika meg fog gyógyulni, erősebb lesz, mint valaha” – írta.

Lánya, Ivanka Trump pedig azt írta: „Jó volt látni, hogy ma több ezer ember gyűlt össze szerte az Egyesült Államokban, hogy békésen elítélje az intoleranciát, a rasszizmust és az antiszemitizmust.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.