Üzentek Donald Trumpnak a tálibok, vonja ki csapatait Afganisztánból

Az afgán felkelők nyílt levélben fenyegették az amerikai elnököt, Iránt és Oroszországot emlegették szövetségesükként.

MN
2017. 08. 15. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afganisztáni kormányellenes tálib lázadók kedden nyílt levelet küldtek Donald Trump amerikai elnöknek, amelyben az amerikai csapatok kivonására szólították fel.

Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő azt írta: Trump felismerte elődei hibáit azzal, hogy kezdeményezte az afganisztáni stratégia felülvizsgálatát. A szóvivő úgy véli: az elnök nem engedheti, hogy a hadsereg határozza meg az afganisztáni politikát. Mudzsáhid szerint Trumpnak be kellene jelentenie a csapatkivonást, nem pedig növelnie az ázsiai országban állomásozó katonák létszámát, ahogy azt eredetileg tervezte.

Az 1600 szavas üzenetben a tálibok hangsúlyozták: a csapatkivonásnak köszönhetően „véget érhetne egy örökölt háború”.

A felkelők szerint a „héják” megpróbálják majd meggyőzni Trumpot a háború meghosszabbításáról, ami azonban csak további amerikai veszteségekhez vezet. A tálibok azzal fenyegetőztek, hogy a „megszállás” folytatása esetén az Egyesült Államok ellenségeihez fordulnak segítségért. A levél Iránt és Oroszországot említette a lázadók támogatójaként, írja az MTI. 

Utóbbi állítás talán nem is alaptalan, a CNN több forrásból megerősített információi szerint tálib csoportok orosz forrásból juthattak korszerűbb fegyverzethez – igaz, az orosz védelmi minisztérium cáfolta a hírt. 

James Mattis amerikai védelmi miniszter hétfő este azt mondta, hamarosan véglegesíthetik és bejelenthetik az új afganisztáni katonai stratégiát. Ennek valószínűleg része lesz a csapatbővítés, amelynek szükségességéről Mattisnak a NATO-partnereket is sikerült meggyőznie.

Ha a védelmi minisztérium első tervei nem változtak, akkor több ezer katona érkezhet új erőként Afganisztánba, ahol az utóbbi időben a táliboknak jelentős területeket sikerült megszerezniük. Jelenleg mintegy 8400 amerikai katona állomásozik az országban, miközben 2010-ben és 2011-ben még 100 ezer körül mozgott a létszámuk.

Ugyanakkor az elmúlt hetekben Trump újra fontolgatni kezdte az eredeti terv megváltoztatását. Felmerült a teljes csapatkivonás lehetősége és az is, hogy biztonsági cégekkel és zsoldosokkal helyettesítik az amerikai katonákat.

Az afganisztáni helyzet sokat romlott az elmúlt hónapokban. Bár az amerikai támogatású kormány igyekszik stabilnak mutatkozni,  az országot mégsem tudja ellenőrzés alatt tartani. A kiújuló harcok következtében csak idén már 1662-en meghaltak az ENSZ jelentése szerint – augusztus elején például negyven emberrel, köztük nőkkel és gyerekekkel végeztek kormányellenes csoportok az észak-afganisztáni Sayad környékén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.