Venezuela elleni „lehetséges katonai akciót” emlegetett Donald Trump

„Sokféle megoldás” van asztalon – közölte az amerikai elnök.

MN
2017. 08. 12. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök „lehetséges katonai akciót” emlegetett pénteken este Venezuela ellen. Az elnök azt követően fejtette ki álláspontját újságíróknak a New Jersey-ben lévő bedminsteri golfklubjában – ahol elvileg a szabadságát tölti –, hogy megbeszélést folytatott Rex Tillerson külügyminiszterrel és Nikki Haley ENSZ-nagykövettel. Úgy fogalmazott: Venezuelát illetően „sokféle megoldás” van asztalon, köztük „szükség esetén a katonai hadművelet is”. Az amerikai elnök egyúttal ismét figyelmeztette Észak-Koreát.

A sajtótájékoztató után nem sokkal a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője, Eric Pahon közölte: az amerikai hadsereg nem kapott parancsot a Fehér Házból Venezuelával kapcsolatban. A szóvivő leszögezte: alaptalan a caracasi kormány célozgatása arra, hogy az Egyesült Államok Venezuela inváziójára készülne.

Pénteken este a Fehér Ház közleményt adott ki. Ebben leszögezte: Donald Trump elnök elfogadja Nicolás Maduro venezuelai elnök ajánlatát a párbeszédre, de csak majd akkor, amikor „helyreállították a demokráciát Venezuelában”.

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter őrültségnek nevezte az amerikai elnök fenyegetőzését. „Ez egy őrült cselekedet, a szélsőségesség legfelső foka” – mondta a venezuelai állami televíziónak Padrino, aki szerint „az Egyesült Államokat egy szélsőséges elit uralja”.

„Biztos vagyok benne, hogy mindannyian ott leszünk a szeretett Venezuelánk érdekeit és szuverenitását védő frontvonalakon” – fogalmazott.

Ernesto Villegas kommunikációs miniszter szerint Trump szavai példátlan fenyegetést jelentenek a nemzeti szuverenitásra. Villegas péntek éjjeli Twitter-üzenetében jelezte, hogy a külügyminisztérium közleményben ad majd választ az „imperialista fenyegetésre”.

Maduro előző nap, az alkotmányozó nemzetgyűléshez intézett beszédében mondta azt, hogy szeretne tárgyalni az országát szankciókkal sújtó amerikai elnökkel, de szárazon tartja a puskaport bármiféle agresszió esetére. „Ha annyira érdekli Venezuela, itt vagyok, én vagyok a vezetője annak, ami felé érdeklődést mutat” – hangsúlyozta a politikus.

Mindemellett figyelmeztette Trumpot, hogy országa „fegyverrel a kezében” válaszol minden agresszióra. „Venezuela sohasem adja meg magát, ezt az amerikai birodalomnak tudnia kell” – tette hozzá a politikus.

A venezuelai vezető azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy ő állt a valenciai fegyveres lázadás hátterében, mely során félkatonai alakulat fosztott ki egy fegyverraktárat. A lázadók közül később két embert megöltek, hetet pedig őrizetbe vettek. A venezuelai válság kitörése óta már több mint százan haltak meg, főként a rohamrendőrség és tüntető lakosság összecsapásai során, az áldozatok többsége pedig civil.

Washington szerdán szankciókkal sújtott nyolc venezuelai tisztségviselőt az alkotmányozó nemzetgyűlés tevékenységében játszott szerepük miatt. Az Egyesült Államok a múlt héten diktátornak bélyegezte Madurót, július végén pedig az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokban szerepet játszó 13 venezuelai tisztségviselő ellen hozott büntető intézkedéseket.

Korábban Vladimir Padrino bejelentette: a venezuelai biztonsági erők elfogták a valenciai fegyveres lázadás vezetőjét és egy másik dezertált katonatisztet, aki részt vett a laktanya elleni támadásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.