Visszafelé sülhet el Andrej Kiska fasisztás riogatása

Hiába rettegtet a szlovák államfő Kotlebával, a korrupciós ügyek miatt paprikás választók a durvábbik verzió mellett dönthetnek.

Kuthi Áron
2017. 08. 31. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy távolabbi politikai szövetség alapját is képezheti az a Nyitra megyében a napokban köttetett egyezség, amelyet a három szlovákiai kormánypárt képviselői írtak alá a novemberi megyei, avagy regionális választásokra készülve. A szociáldemokrata Smer, a konzervatív-populista Szlovák Nemzeti Párt és az etnikai vegyes párt, a Most-Híd közösen állítanak jelöltet a zsupáni (megyevezetői) tisztségre, szereplésének sikere biztatást adhat a még azért messze lévő, 2020-as parlamenti választási kampány lebonyolításához is. A magyar megyei önkormányzatokhoz képest – főképp a megyei kormányhivatalok létrehozásának tükrében – sokkal erősebb szlovák megyei szintű politikai képviselet mindenekelőtt a mindenkori kormányerő helybeni végrehajtó hatalmát testesíti meg.

A megyeelnök és megyei képviselők döntenek rengeteg fajsúlyos kérdésben, így az oktatási, egészségügyi, szociális, művelődési intézmények, a regionális fejlesztés, idegenforgalom, a kisebb közutak, a közlekedés, területrendezés ügyében.

Ám a jelek szerint ennek fontosságát inkább a politikai elit érzi át, a megyei választások rendre szégyenletesen alacsony részvételi mutatókkal zajlanak, nem csoda, hogy felmerült az eltörlésük. Ezért született az a döntés, hogy 2022-ben a megyei voksolást egy időben tartják meg az önkormányzati választással. Egyébként az érdektelenség kárvallottjai leginkább a magyarok lehetnek, mert itt valóban kulcspozícióktól eshet el a kisebbségi közösség. 

Ha némi bátorsággal az országos pártpreferenciákat vesszük alapul az őszi regionális megméretéshez, a nyitrai modell nagy eséllyel működőképes, a három párt támogatottsága stabilan 40 százalék felett áll a legtöbb elemző cég számításaiban, szemben a liberális ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) 16-18 százalékával és a Marian Kotleba által vezetett Mi Szlovákiánk Néppárt (L\'SNS) 11 százalékával. 

Kiska, a szegények gazdag embere

A kampány különös különös színfoltjának ígérkezik a politikai idény elérkeztével Andrej Kiska, a hivatalából fakadóan elvileg független államfő személye. – Ki kell űznünk hivatalából a fasisztát Besztercebánya megyében – adta meg az alaphangot a legfőbb szlovák állami méltóság a novemberi megyei választások kampányához a szlovák nemzeti felkelés 73. évfordulóján, hétfőn tartott ünnepen. Nem is akárhol mondta ezt, Besztercebányán, a szélsőjobboldali L\'SNS otthonában, a cigányellenes Marian Kotleba szűkebb pátriájában. Az üzenet egyértelmű, az államfő tiltólistára helyezte a második legnépszerűbb ellenzéki erőt, kérdés, ez mennyire hatja meg a Smerből kiábrándult választókat, ha rajtuk kívül a politikai paletta jobboldalán senkit sem találnak. Hacsak nem jönnek szóba az ötszázalékos parlamenti küszöbön táncoló kereszténydemokraták.

A feltétel nélkül Amerika- és menekültbarát Kiska személye nagyon megosztja a szlovákokat, és könnyen lehet, hogy kijelentésével ellentétes hatást vált ki.

Emlékezetes, hogy beiktatásán pozsonyi hajléktalanok ettek az elnöki palotaként működő Grassalkovich-kastély kertjében, ám a sikeres szlovák cégek vezetői tovább jutottak a főkapunál, és együtt koccintottak Kiskával, aki 2014 júniusától tölti be a köztársasági elnöki posztot. Az utóbbi fordulat nem is csoda, hiszen a villamosmérnök végzettségű, magát a szegények felkarolójaként szívesen láttató politikus maga is vállalkozó volt valamikor, a piacgazdaságba éppen csak belezuhanó Csehszlovákiában hitelintézetet alapított, miután hazatért az Egyesült Államokból. Olyan családokon segített – a bankinál csak kicsit magasabb kamatok felszámításával –, akik hitelkérelmét a nagy pénzintézetek nem fogadták be. Ám igazi milliárdossá akkor vált, amikor fogyasztási hiteleket kínáló cégét 2005-ben eladta a VÚB-nak, a szlovák bankszektor egyik meghatározó szereplőjének. Egy csehországi cégén keresztül azonban folytatta eredeti tevékenységét. 

Nagyon érdekes, hogy a 2014-ben államfői tisztségért induló, de Kiskával szemben alulmaradt

Robert Fico akkor még uzsorásnak nevezte, azóta viszont csendesen tűri Kiska migránssimogató kijelentéseit.

Ezzel nagyon is jó szolgálatot tesz a Smer-kormánynak, hiszen míg Fico alapvetően a szigorú bevándorláspolitika híve, addig hagyja Kiskát, hogy országa imázsát az európai mainstreambe illeszkedő liberális álláspont hajtogatásával építgesse. Egy biztos, a november 4-re kitűzött voksolás alacsony részvételi mutatóját már régóta bebetonozta a politikai elit, Kiska sokak szemében álszent ájtatoskodása, Fico és néhány minisztere pedig a korrupciógyanús állami projektek miatt vált hiteltelenné. Ami rövid úton lökheti a választókat oda, ahova épp Kiska nem akarja, Kotleba karjaiba. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.