A hírhedt Mohamed-karikatúrával tiltakozik a dán integrációs miniszter

Inger Stojberg az iPadje háttérképének állította be a rajzot, ami miatt 2005-ben világszerte tüntettek a muszlimok.

Földi Bence
2017. 09. 27. 3:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dánia integrációs minisztere, Inger Stojberg kedden feltöltött a Facebook-oldalára egy képernyőképet az iPadjéről, amelyen látszott, hogy a kütyü háttérképeként Kurt Westergaard dán karikaturista hírhedt, Mohamedről készült ábrázolását állította be.

A képen a muszlimok prófétája egy bombát visel a turbánján. Ez volt az a karikatúra, amely 2005. szeptember 30-án 11 másik karikatúra társaságában megjelent a Jyllands-Posten napilapban. Ezt követően Dánia 21. századi történetének legnagyobb nemzetközi krízisét élte át azzal, hogy világszerte tüntettek a muszlimok, sok helyütt dán zászlókat égettek, és bojkottálták a dán termékeket az iszlám világban, komoly exportkiesést okozva. A karikaturistát azóta is rendőrök őrzik.

Stojberg azért posztolta a képet, hogy tiltakozzon, mert egy viborgi múzeum nem akarja kiállítani azt egy blaszfémiáról összeállított kiállításon.

– Ez a háttérképem, mert szeretem Dániát. Egyszerűen szeretem a szabadság eszménye miatt, amelyre ezt az országot építették generációkkal ezelőtt az elődeink

– írta Stojberg a kép alá, dicsőítve a szólásszabadságot, hozzátéve, a múzeumnak joga volt így dönteni, de „nem volt szerencsés”. A politikusnak nem ez az első botránya integrációs miniszterként: korábban tortával ünnepelte bevándorlási reformjait, amelyek jelentősen megnehezítették a migránsok Dániába jutását.

Stojbergnek köze volt ahhoz a törvényhez is, amely a nemzetközi sajtóban „ékszeres törvényként” híresült el, és amelynek eredeti verziója szerint a dán hatóságok a menedékkérők ékszereit elvehették volna, hogy fedezzék az ellátásukat. Augusztus végén hazánkban járt Anders Samuelsen dán külügyminiszter. – Működik ez a megoldás, jelentősen csökkent a menedékkérők száma Dániában – válaszolta akkor lapunk e törvény hatásfokával kapcsolatos kérdésére Samuelsen. Tény, a 2015-ös 21 ezer menedékkérelem után 2016-ban már csak hatezret regisztráltak a hatóságok, de ez a migránshullám általános csökkenésével is magyarázható.

Az akkori sajtótájékoztató után Martin Kaae, a mohamedes karikatúrát egykor közlő Jyllands-Posten újságírója azonban elmondta, a miniszter valójában azért nem válaszolt érdemben a kérdésünkre, mert nem nagyon használják a törvényt. – A hosszadalmas vitát követően beleírták a törvénybe, hogy értékeket csak akkor vehetnek el menedékkérőktől a hatóságok, ha azokat az adott személy nem tartja felbecsülhetetlen értékűnek – jelentette ki a dán lap brüsszeli tudósítója, aki szerint amiatt hatékony az új törvény, hogy híre ment a nagyvilágban, így a potenciális menedékkérők is értesültek róla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.