A következő tanévtől újra működhet a marosvásárhelyi iskola

A vezető román kormánypárt kormányhatározattal vagy törvénnyel hozná létre újra az intézményt.

MN
2017. 09. 25. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vezető román kormánypárt kormányhatározattal vagy törvénnyel hozná létre újra a tanévkezdés előtt megszüntetett marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumot. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy tévéinterjúban beszélt erről, kijelentését az Agerpres hírügynökség idézte hétfőn – írja az MTI.

Liviu Dragnea az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetését idézte. „Elmondtam neki, megoldjuk a kérdést úgy, hogy a következő tanévtől az iskola (a Római Katolikus Teológiai Líceum) létrejöjjön. Vagy kormányhatározatot fogadunk el, vagy törvényt a parlamentben, de mindent megteszünk azért, hogy az iskola megalakuljon” – fogalmazott a politikus, aki a román képviselőház elnöki tisztségét is betölti.

Szeptember elején kiderült, a Maros megyei tanfelügyelőség igazgatótanácsa a Bolyai Farkas-gimnázium ernyője alá sorolta a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumot. Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő az Agerpresnek elmondta: a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai abban az épületben folytatják a tanulmányaikat, amelyben eddig is tanultak, csupán az iskola adminisztratív ügyei kerülnek át a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz mindaddig, amíg lezárulnak az iskola létrehozásával kapcsolatos perek.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt, a római katolikus gimnázium igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták: a tanintézetnek nincsenek meg a működéshez szükséges engedélyei. Az ügyészségi eljárás ellehetetlenítette a tanintézet működését, és a megszűnés határára sodorta az intézményt. A római katolikus gimnázium megszüntetése a Marosvásárhely legrangosabb román nyelvű iskolájának tartott Unirea Főgimnázium működését is fenyegeti. Egy szerződés értelmében ugyanis az iskola addig használhatja a római katolikus egyház egyik épületét, amíg a másik épületben a katolikus iskola működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.