Ankara berendelte Németország nagykövetét

A terrorizmust népszerűsítették Kölnben, legalábbis a török kormány szerint, közben Macronék ünnepeltek.

MN
2017. 09. 17. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország ankarai nagykövetét, Martin Erdmannt berendelte a török külügyminisztérium egy Kölnben megtartott kurd fesztivál miatt – adta hírül a Deutsche Welle. A szombati rendezvényen, amelyen mintegy tizenkétezren gyűltek össze a Kölner Stadt-Anzeiger tudósítása szerint, a kurd gerillaszervezet, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetője, Abdullah Öcalan szabadon bocsátását is követelték, ami a török kormány szerint „terrorpropaganda”. (Öcalan tizenhét éve van börtönben, először halálra, majd életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték terrorizmus vádjával. A PKK-t egyébként nemcsak Törökország, hanem Németország és az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon.) A fesztivál – legalábbis a mottója alapján – nemcsak Öcalan, hanem a kurd autonómia és egy demokratikus Közép-Kelet mellett állt ki.

Berlin és Ankara között 2016 júliusa, a törökországi katonai puccskísérlet óta feszültebb a diplomáciai kapcsolat. Ankara azzal vádolja Berlint, hogy nem tesz meg minden a nemzetközi terrorizmus, így a PKK támogatása ellen, míg Berlin nehezményezi, hogy Ankara befolyásolni próbálja a szeptember 24-i németországi szövetségi választásokat, és nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, német állampolgárokat tart fogva.

Mindeközben Ankara szabadon bocsátotta az ötven napja letartóztatott francia újságírót, Loup Bureau-t, aki szintén a kurdok miatt került bajba. Bureau-t – aki szabadúszóként korábban Ukrajnából, Szíriából és Egyiptomból is tudósította a nagy francia médiumokat – a török–iraki határon tartóztatták le júliusban, miután fényképezőgépében olyan fotókat találtak, amelyek tanúsága szerint felvette a kapcsolatot az Iszlám Állam ellen eredményesen harcoló, észak-szíriai Kurd Népvédelmi Erőkkel (YPG). A török kormány a YPG-t is terrorszervezetnek tartja, míg a hatóságok szerint a fotók azt bizonyították, hogy Bureau a YPG tagja.

A huszonhét éves újságírót családja mellett Francoise Nyssen francia kulturális miniszter fogadta vasárnap a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren, Emmanuel Macron telefonon fejezte ki a jókívánságait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.