Az AfD ledönt majd pár tabut

Kiszelly Zoltán politológus szerint a bevándorlásellenes párt bejutásával jóval hangosabb lesz a Bundestag.

Garamvölgyi Flóra
2017. 09. 24. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CDU–CSU látványos gyengülése részben annak következménye, hogy a mostani választásokon két párttal több lett a német parlamentben, így emiatt eleve többfelé oszlik a szavazatok száma, másrészt a szavazók az elégedetlenségüket is kifejezték a protestmagatartással – mondta lapunk megkeresésére Kiszelly Zoltán. A politológus reakciója az első exit pollokra az volt, hogy Merkel rengeteg szavazót vesztett azzal, hogy túlságosan balra vitte a pártot. Így ugyanis azok a szavazók, akik a jobboldali eszmékkel szimpatizálnak, lassacskán elpártoltak tőle, nagyjából egymillió szavazója az Alternatíva Németországnak pártban találta meg az általuk keresett ideológiákat.

A szakértő szerint a másik ok, ami miatt ez a jelentős tömeg az AfD fele húz, egy folyamat következménye, amely már jó ideje elindult Németországban: az elszegényedésé. „Igen, bármily hihetetlen is nekünk, magyaroknak, a németek nagy része fél, hogy elindulnak a lejtőn, ha Merkel marad továbbra is az ország élén” – értékelt Kiszelly Zoltán. A politológus arra számít, hogy az AfD várhatóan jóval hangosabbá teszi majd a német parlamentet, és olyan témákkal szembesítik majd a kormányon lévőket, amelyekről azok valamilyen okból nem szeretnének beszélni, várhatóan provokáló, tabudöntögető stílusban.

„Az egyik ütközéspont az eurózóna jövője lesz majd, hiszen Macron már kedden követelni fogja a közös költségvetést. A Szabad Demokrata Párt és az Alternatíva Németországnak viszont feltételek nélkül biztosan nem megy majd bele Macron ajánlatába, a francia elnök pedig valószínűleg nem találja majd kedvezőnek a német ellenzéki pártok kikötéseit” – vázolta az új parlamentre váró első problémákat. Arra is figyelmeztetett, hogy a másik ügy, amelyben az AfD biztosan hallatja majd a hangját, a migránskérdés lesz, hiszen a családegyesítési törvény miatt márciusban újabb tömegek érkezhetnek majd Németországba.

„Ami pedig a Jamaika-koalíciót illeti, várhatóan elhúzódnak majd az erre vonatkozó tárgyalások, hiszen a Zöldek és a Keresztényszociális Unió között lévő elég nagy ideológiai távolságot valamilyen formában át kell majd hidalniuk, hogy a szövetség működőképes legyen” – összegzett Kiszelly Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.