Az Egyesült Államok nem ismeri el a kurd függetlenségi népszavazást

Rex Tillerson külügyminiszter szerint a népszavazás nem legitim.

MTI
2017. 09. 29. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok nem ismeri el az autonóm iraki Kurdisztán függetlenségéről szeptember 25-én tartott népszavazást, és sürgeti a szereplőket, hogy hagyjanak fel a fenyegetésekkel – emelte ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteki közleményében.

„Az Egyesült Államok nem ismeri el a Kurdisztáni Regionális Kormányzat egyoldalúan megtartott hétfői referendumát. A szavazás és annak eredménye is híján van a legitimitásnak, mi pedig továbbra is egy egységes, szövetségi, demokratikus és virágzó Irakot támogatunk” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Nyugalomra intünk és arra, hogy vessenek véget a kölcsönös vádaskodásnak, illetve a megtorló akciókkal való fenyegetésnek – tette hozzá Tillerson.

Az iraki kurdok szeptember 25-i népszavazásukon elsöprő többséggel támogatták egy független állam létrehozását. A referendum eredményét sem az iraki vezetés, sem a környező államok nem ismerik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.