Az egyik legnagyobb tengeri rezervátumot hozták létre a Húsvét-szigetnél

A környezetvédelmi szervezetek és a Húsvét-sziget lakói mintegy ötéves erőfeszítéseinek eredménye.

MN
2017. 09. 10. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 740 ezer négyzetkilométer területű tengeri rezervátumot hozott létre Chile a Húsvét-sziget térségében, a szombaton aláírt elnöki rendelet több tucat fajnak nyújt majd védelmet. A környezetvédelmi szervezetek és a Húsvét-sziget (az őslakosok nyelvén Rapa Nui) lakói mintegy ötéves erőfeszítéseinek eredménye. A Rapa Nui Rahui Tengeri Védett Térségben tiltott a kereskedelmi halászat és a mélytengeri bányászat, miközben a helyi halászok folytathatják tevékenységüket.

Michelle Bachelet chilei elnök 2015-ben A mi óceánunk nevű nemzetközi konferencián jelentette be elkötelezettségét a tengeri rezervátum létrehozása mellett a helyi lakosok összefogásának hatására. A chilei partoktól mintegy 3800 kilométerre fekvő Húsvét-sziget lakóinak 73 százaléka szavazta meg a tengeri védett terület létrehozását.

A Rapa Nuin élők azt mondták: nem akarunk kereskedelmi halászatot, nem akarunk bányászatot. Saját hagyományaink szerint akarunk élni. Folytatni akarjuk a „kézműves” halászatot – mondta Ludovic Burns Tuki, a tengeri rezervátumot támogató egyik helyi csoport vezetője. A környezetvédelmi szervezetek szerint a tengeri rezervátum számos globálisan veszélyeztetett faj, mint a csipkés pörölycápa vagy a déli kékúszójú tonhal otthona lesz. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.