Az előre hozott választás sem kizárt Németországban

A vágyott nagykoalíció tagjai között sok az ellentét, Merkelnek nehéz dolga lesz.

Techet Péter
2017. 09. 27. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihelyt megjelentek az első eredmények vasárnap este, a német szociáldemokraták (SPD) bejelentették: nem folytatják a nagykoalíciót, mert újabb négyéves közös kormányzás a párt végét jelentené. A szocdemek ellenzékből akadályozhatják meg, hogy a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt legyen a legnagyobb kormánykritikus erő. Az SPD Andrea Nahlest választja frakcióvezetőjének. Az eddigi szociális miniszter nyitott a szélsőbaloldali Die Linke felé is. A negyedik Merkel-kormánnyal szemben így nem az AfD, hanem egy szélesebb baloldali összefogás jelenhet meg alternatívaként.

Persze ehhez először meg kéne alakulnia a kormánynak. Angela Merkelre kancellárságának legnehezebb koalíciós tárgyalásai várnak. A német parlamenti erőviszonyok alapján egyetlen koalíciós lehetőség maradt számára: a keresztény uniópártok (CDU/CSU) összefogása a polgári liberális szabad demokratákkal (FDP) és a balliberális Zöldekkel. Berlinben soha nem alakult még ilyen kormány. A pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett összefogás tartományi szinten is csak az északi Schleswig-Holsteinben működik, az ottani közös munkát a helyi pártvezetők személyes barátsága könnyíti. Szövetségi szinten azonban e pártok között jelentős különbségek vannak.

Különösen a bajor CSU és Zöldek között élesek az ellentétek. Horst Seehofer CSU-elnök azon liberális menekültpolitikát okolja a választási fiaskóért, ami a Zöldek egyik fő programpontja. A Zöldek csak akkor hajlandók belépni a negyedik Merkel-kormányba, ha továbbra sem korlátozzák a menekültek számát. Ugyanők azonban meglepő módon más kérdésekben engedékenynek mutatkoznak. Winfried Kretschmann, a leggazdagabb Baden-Württemberg tartomány zöld kormányfője szerint a Jamaica-koalíció egy gyakorlati szükségszerűség, amit fel kell vállalnia az ökopártnak: „valakinek kormányoznia kell az országot”. Kretschmann maga amúgy a CDU-val alkot helyben koalíciót. A kereszténydemokraták és a Zöldek a szintén jómódú Hessen tartományban is elég jól kijönnek egymással.

A Zöldekkel szemben a liberális FDP-nek is jelentős fenntartásai vannak. Elutasítja például az ökopárt javaslatát a dízelmotorral működő autók tilalmáról, de a két alakulat az Európai Unió kapcsán is eltérő nézeteket vall. Míg a Zöldek a további integráció hívei, az FDP ellenzi az eurózóna tényleges gazdasági övezetté alakítását, a transzferuniót.

Míg a CSU alkupozíciói katasztrofális választási eredménye miatt alacsonyak (a párt Bajorországban több mint tíz százalékot zuhant), a Zöldek és a polgári liberálisok a választások nyerteseiként bátran tehetik követeléseiket az asztalra. Christian Lindner, a parlamentbe tíz százalék feletti eredménnyel visszakerülő FDP elnöke ki is jelentette: az esetleges Jamaica-koalíció pártjainak ugyan matematikai többségük van, de az egyes pártok a választóiktól más-más politikára kaptak felhatalmazást. Az FDP közzétette a maga feltételeit, amelyekből nem hajlandó engedni: a digitalizáció felgyorsítása, a dízelmotorral működő autók további engedélyezése, Emmanuel Macron EU-terveinek elutasítása, az oktatás széles körű reformja, radikális adócsökkentés, illetve ellenőrzött bevándorlás kanadai mintára.

Hiába vannak jelentős különbségek az FDP és a Zöldek között, alapvetően mindkét pártot az átlagnál jobb módú és tanultabb felső középosztálybeliek támogatják. Társadalmi hátterüket tekintve éppen ezért a Jamaica-koalíció nem annyira forradalmi: alapvetően a polgári közép pártjai állnának össze. Elképzelhető kompromisszum, hogy az FDP főleg a gazdaságpolitikában érvényesítheti akaratát (például a gazdasági vagy pénzügyminiszteri poszt megszerzésével), míg a Zöldek a külpolitika terén domboríthatnak. A negyedik Merkel-kormányban amúgy a zöld Cem Özdemir vagy a szabad demokrata Alexander Lambsdorff gróf kaphatja a külügyi tárcát. Mindketten a jelenleginél keményebb vonalat képviselnének Orbán Viktorral szemben.

Mindazonáltal nem kizárt, hogy a koalíciós tárgyalások végül zátonyra futnak. A Jamaica-koalíció alternatívája ez esetben egy instabil kisebbségi kormány vagy a bizonytalan kimenetelű előre hozott választás lenne. A CDU ezt elkerülendő a Zöldek és az FDP felelősségérzetére apellál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.