Azonosíthatták a londoni robbantót, az IÁ magára vállalta a robbantást

A lap az egyik belbiztonsági forrására hivatkozik, magyar sérültről nem tud a külügy.

MN
2017. 09. 15. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robbanás történt péntek reggel London nyugati részén, egy metróállomáson – közölte a Reuters. A hírügynökség azt írja, hogy péntek este az Iszlám Állam vállalta magára a robbantást. A hivatalos adatok szerint az incidensben 22 ember sérült meg, egyikük sem súlyosan. A Scotland Yard terrorcselekménynek minősítette az esetet.

Péntek este a legmagasabb, kritikus szintre emelték Nagy-Britanniában a terrorkészültség szintjét, a döntést Theresa May miniszterelnök jelentette be. Közölte: az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy a péntek reggeli terrorcselekményt rövid időn belül újabb támadás követheti.

Az angol Sky News hírtelevízió a belbiztonsági szervek egyik forrására hivatkozva azt írja, hogy a szolgálatoknak sikerült azonosítaniuk a robbantót. A lap szerint a biztonsági kamerák felvételeinek átnézése utána sikerült megállapítani az elkövető személyazonosságát.

A BBC arról írt, hogy az egyik szerelvényen elhelyezett bevásárlószatyorban lévő festékesvödör időzítővel volt ellátva. A The Sun szemtanúk beszámolóit idézve arról ír, hogy több utas is egy tűzgolyó felvillanását látta a vagonban, a robbanás után pedig pánik tört ki, az emberek az életükért futottak a kijárat felé. A szemtanúk szerint többen is a kitört pánikban sérültek meg.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka az MTI beszámolója szerint sajtótájékoztatón közölte: a mentők 18 embert szállítottak kórházba, többségüket hirtelen hőhatás okozta felszíni égési sérülésekkel, egyikük állapota sem súlyos. Az angol állami egészségügyi szolgálat, az NHS England nem sokkal később ezt azzal egészítette ki, hogy 22 embert kezelnek négy londoni kórházban: a mentők által bevitt 18 sérült mellett négyen maguk jelentkeztek ellátásra. Mark Rowley szerint házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe a metrókocsiban. A parancsnok nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy őrizetbe vettek-e bárkit az incidenssel összefüggésben.

A külügy magyar érintettről továbbra sem tud, a nagykövetségre és a konzulátusra egy hívás sem érkezett bajba került magyartól vagy hozzátartozótól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.