Betiltott rovarirtótól halt meg egy argentin kislány

A mandarin, amit evett, egy karbofurán tartalmú, már betiltott rovarirtóval volt szennyezett.

MTI
2017. 09. 21. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy karbofurán tartalmú, már betiltott rovarirtótól halt meg egy argentin kislány. A boncolás megállapította, hogy a kislány halála a rovarirtó halálos adagjának számlájára írható, melyet a gyerek az ország északkeleti részének egy ültetvényéről származó mandarin fogyasztásával vitt a szervezetébe.

Szeptember 9-én a kislány unokatestvérével hittanra ment a templomba. A Corrientes tartománybeli Mburucuyába vezető útról felvettek és megettek egy mandarint. A kislány nem sokkal később remegni kezdett és hányt, a kórházba érkezés előtt meghalt. A fiú is rosszul lett és hányt, de halálos adagot csak a kislány fogyasztott. A hatóság vizsgálja, hogy a tilalom ellenére használják-e még a mérget a mandarinültetvényeken.

A hatóság egyik feltevése, hogy a gyümölcs egy kamionról esett le. „Vizsgálatot indítottuk a helyszínen, ahol a gyümölcsöt felszedték” – mondta szerdán Osvaldo Ojeda ügyész. Kihallgatták a közeli ültetvény dolgozóit, ám eddig más intézkedés nem történt. A gyanú szerint ugyanez a vegyi anyag okozta egy kis falu 200 kutyájának halálát júliusban.

Az Európai Unió valamennyi tagállamban teljes körűen betiltotta az emberre is halálos veszélyt jelentő karbofurán tartalmú rovarirtók forgalmazását és felhasználását 2008 decemberétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.