Beutazás: másodfokon is szűkítették Donald Trump tilalmát

Nem tilthatják ki azoknak a rokonait, akik jogszerűen élnek az Egyesült Államokban.

MN
2017. 09. 08. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök nem sokkal hivatalba lépése után a nemzetbiztonságra hivatkozva rendeletben ideiglenesen megtiltotta a beutazást hét muszlim ország állampolgárainak, és a teljes menekültbefogadási programot felfüggesztette, ám a rendelet zűrzavart okozott az ország és a világ több repterén, végrehajtását pedig az igazságszolgáltatás felfüggesztette.

Ezt követően az elnök újabb rendeletet írt alá, mely szerint hat muszlim ország, Irán, Líbia, Szudán, Szomália, Szíria és Jemen állampolgárai nem utazhatnak be kilencven napig az országba, kivéve ha már rendelkeznek érvényes vízummal vagy letelepedési engedéllyel. A legfelső bíróság ezt úgy egészítette ki, hogy a tilalom azzal a feltétellel léphet hatályba, hogy nem lehet kitiltani az országból azokat, akik „jóhiszemű” kapcsolatban állnak az Egyesült Államokban működő szervezetekkel vagy jogszerűen ott élőkkel.

A kormány viszont csak az országban élők közvetlen rokonainak vagy házastársainak engedte meg a beutazást, ráadásul a rendelet részletszabályozásában a nagyszülők például nem számítanak bele a közvetlen család fogalmába. Kivételt csak akkor lehetett volna tenni, ha az illető már eleve munkaszerződéssel jönne, vagy oktatási intézmény hívta meg előadást tartani.

A bíróságok szerint a kormány „észszerűtlenül értelmezte” a családi kötelék fogalmát – írja az MTI. „A kormány nem tudta érdemben alátámasztani, hogy az Egyesült Államokban élő emberek nagyszülei, unokái, sógorai, sógornői, nagynénjei, nagybátyjai, unokaöccsei, unokahúgai és unokatestvérei miért ne állnának rokonaikkal jóhiszemű kapcsolatban” – mutatott rá döntésében a fellebbviteli bíróság.

Megerősítette a másodfokú bíróság azt is, hogy beutazhatnak az országba azok a menekültek is, akik már szerződéses viszonyban állnak egy olyan szervezettel, amely a letelepedésüket és beilleszkedésüket segíti.

Az igazságügyi tárca a döntés után nem sokkal közölte: fellebbeznek, és ismét a legfelső bíróság elé viszik az ügyet.

Donald Trump két újabb – konzervatív – bírót jelölt két szövetségi fellebbviteli bíróság élére.

Az Egyesült Államokban a szövetségi fellebbviteli bíróságok hálózata az egész országot kerületekre elosztó rendszerben működik. Az elnök a napokban Lisa Branch személyében már egy másik szövetségi fellebbviteli bíróság élére is jelöltet állított, és 13 szövetségi bíróságra jelölt bírákat Alabamában, Texasban, Kentuckyban, Kansasben, Georgiában és a fővárosban. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.