Biztonsági réseket találtak a német választásokon használt szoftverben

Már dolgoznak a hibák kijavításán.

MTI
2017. 09. 07. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos biztonsági hiányosságokat tártak fel informatikai szakértők a szeptember 24-i német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás lebonyolításához használt szoftverben – jelentették csütörtökön német hírportálok. A szövetségi választási bizottság vezetője közölte, hogy tudnak a gondokról, dolgoznak megoldásukon, és kizárt, hogy bárki is manipulálni tudja a végeredményt.

Az információs szabadságért küzdő Chaos Computer Club (CCC) elemzése szerint a részeredményeket a településekről a tartományi választási bizottságokhoz továbbító programot nem védi megfelelő titkosítás és nem megfelelő az adatokat hitelesítő eljárás, így fennáll az adatok manipulációjának veszélye.

A szövetségi választási bizottság elnökének közleménye szerint a programot fejlesztő cég dolgozik a hibák kijavításán, a tartományi választási bizottságok pedig az új verziót használják majd. Az adatok valódiságának biztosítására más intézkedéseket is tesznek, a többi között bevezetik, hogy a választást lebonyolító szervezet különböző szintjei telefonon egyeztetik majd egymással a programmal továbbított adatokat. Így még a hivatalos előzetes végeredmény megállapítása előtt fel lehet tárni az esetleges eltéréseket.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a végleges választási eredményt a nem digitális, hanem „analóg”, írásos formában készülő választási jegyzőkönyveken alapul, így kizárható, hogy az adatokat továbbító szoftver révén manipulálni lehet a végeredményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.