Boris Johnson: Bolondok lennénk visszaengedni a románokat

Prága után Bukarestben magyarázta a brit külügyminiszter Theresa May pénteki szavait. Budapestre nem jött.

Földi Bence
2017. 09. 26. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nagy-Britanniában élő románoknak „egyáltalán nem kellene aggódniuk” a brexit utáni sorsuk miatt, ugyanis „rendkívül értékes tagjai társadalmunknak” és „bolondok lennénk, ha visszaengednénk őket Romániába” – nyilatkozta kedden a román közszolgálati Agerpres hírügynökségnek adott exkluzív interjújában Boris Johnson.

A politikus az Agerpresnek úgy folytatta, az EU-ból való távozást követően az Egyesült Királyság nyitott marad „a tehetséges, ambíciós és elszánt” személyek számára, azonban saját kezűleg fogja ellenőrizni a bevándorlási rendszert. „London polgármestere voltam. Amikor Londonban jársz, rengeteg román üzletet látsz, olyan románokat, akik minden szakterületen dolgoznak. Szeretnénk itt tartani őket, szeretnénk, ha biztonságban éreznék magukat és védjük jogaikat” – nyilatkozta Johnson.

Ezt követően találkozott Teodor Melescanu román külügyminiszterrel, akivel a kétoldalú politikai–diplomáciai kapcsolatokról, a 2003-ban elindított stratégiai partnerségről és a Nagy-Britanniában élő román közösség helyzetéről egyeztetett. Melescanu ismét hangot adott a kormány részéről tanúsított figyelemnek a Nagy-Britanniában élő román közösség iránt, amelynek sikerült kiválóan beilleszkednie a brit társadalomba.

A brit külügyminiszter Theresa May nem túl nagy hatású, múlt pénteki firenzei beszédét jött magyarázni Közép-Európába, ahol Prágában már tegnap járt. Ennek kapcsán meg is írtuk, hogy Boris Johnson kihagyta kis körútjából Magyarországot és Lengyelországot, ugyanakkor ellátogat Csehországba és Szlovákiába, valamint a nem V4-es Romániába. Cseh és román részről Zaorálek és Melescanu külügyminiszterek, szlovák részről pedig egyenesen Fico kormányfő és helyettese, Korcok a brit politikus tárgyalópartnerei.

Magyarázható lenne Johnson távolmaradása Budapestről és Varsóból azzal, hogy Philip Hammond brit pénzügyminiszter a közelmúltban járt a magyar fővárosban, ahol a visegrádi négyek képviselőivel tárgyalt. Azonban ezen ott voltak Prága és Pozsony küldöttei is, így inkább az tűnik valószínűnek, hogy a V4-ek nyugati szemmel nézett „rosszfiúi” miatt nem jött Johnson az említett városokba. Pedig Orbán Viktor kormánya korábban jó viszonyt ápolt a brit Konzervatív Párttal, amellyel uniós kérdésekben is vállt vállnak vetve küzdöttek Brüsszel ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.