Boris Johnson nem jött el a V4-ek „rosszfiúihoz”

Magyarország és Lengyelország kimaradt a brit külügyminiszter közép-európai körútjának állomásaiból.

Földi Bence
2017. 09. 25. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prágában, Bukarestben és Pozsonyban magyarázza tovább Boris Johnson brit külügyminiszter Theresa May brit kormányfő múlt pénteki, brit uniós kilépésről szóló firenzei beszédét, de az MTI a lényeget elhallgató cikket tett erről közzé.

Az állami hírügynökség hírt adott arról, hogy Csehországban mit mondott Johnson: Lubomír Zaorálek külügyminiszterrel való tárgyalása után például ismét megerősítette, Nagy-Britannia a brexit után is biztosítani fogja területén az európai uniós állampolgárok jogait. Boris Jonhson kijelentette: európai körútjának célja, hogy pontosítsa May pénteki beszédét „Először az állampolgárokról tárgyaltunk. Nagyra becsüljük a 45 ezer cseh állampolgár munkáját az Egyesült Királyságban. Jogaikat addig fogják védeni és tiszteletben tartani, amíg akarják. Ezt a brit bíróságok garantálják” – fejtette ki Johnson újságírók előtt. Leszögezte: Nagy-Britannia az EU-ból való távozása után is szoros együttműködésre számít a szervezettel a biztonságpolitika terén.

A távirati iroda arról viszont már nem tett említést, pontosan merre is vezet Johnson európai útja. A brit külügyminisztérium közlése szerint Boris Johnson kétnapos útján egyeztet cseh, román és szlovák partnereivel arról, hogy miként tudnak együttműködni a brexitet követően. Cseh és román részről Zaorálek és Melescanu külügyminiszterek, szlovák részről pedig Fico kormányfő és helyettese, Korcok a brit politikus tárgyalópartnerei.

Magyarázható lenne Johnson távolmaradása Budapestről és Varsóból azzal, hogy Philip Hammond brit pénzügyminiszter a közelmúltban járt a magyar fővárosban, ahol a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) képviselőivel tárgyalt. Azonban ezen ott voltak Prága és Pozsony küldöttei is, így inkább az tűnik valószínűnek, hogy a V4-ek nyugati szemmel nézett „rosszfiúi” miatt nem jött Johnson az említett városokba. Pedig Orbán Viktor kormánya korábban jó viszonyt ápolt a brit Konzervatív Párttal, amellyel uniós kérdésekben is vállt vállnak vetve küzdöttek Brüsszel ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.