Donald Trump négy nap után gratulált Merkelnek

Az amerikai elnök telefonon hívta fel a német vezetőt.

MTI
2017. 09. 29. 4:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök sok sikert kívánt negyedik kormánya megalakításához Angela Merkelnek. Az elnök hangsúlyozta a Washingtont és Berlint összekötő „mély kapcsolatokat”, valamint „az Egyesült Államok elkötelezettségét a német kormánnyal és a német néppel fennálló erőteljes és régmúltra visszatekintő szövetség mellett”.

A telefonbeszélgetésben a két politikus megvitatta Irán Közel-Keleten játszott szerepét – a Fehér Ház megfogalmazásában: „rosszindulatú tevékenységét” –, a perzsa állam rakétaprogramját, és azt a 2015-ben Teherán és hat nagyhatalom, köztük Németország között megkötött atomalkut, amelyet Donald Trump többször is élesen bírált, s amelynek még a felmondását is meglebegtette.

Az elnök és a kancellár megvitatta azt is, hogyan lehetne békés úton mentesíteni a Koreai-félszigetet az atomfegyverektől.

Donald Trump és Angela Merkel között korábban nem volt feszültségektől mentes a viszony. Az amerikai elnök erőteljesen bírálta az európai migránsválságban játszott német szerepet és e válság német kezelését, valamint Berlin kereskedelmi politikáját. Angela Merkel pedig nem hagyta kritika nélkül az „Amerika az első” jelszóval fémjelzett amerikai politikát. Júliusban a G20-as országcsoport Hamburgban megtartott csúcstalálkozóján azonban az amerikai elnök látszólag stílust váltott, s bár korábbi álláspontjait fenntartotta, dicsérte Merkel kancellár vezetői képességeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.