Donald Trump sosem hallott még ekkora pfujolást

Az amerikai elnök továbbra is makacsul ragaszkodik az álláspontjához a letérdelési mozgalom kapcsán.

MN
2017. 09. 26. 20:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök kitart álláspontja mellett, miszerint az amerikai futballjátékosoknak a pályán vigyázzban kell állniuk a himnusz elhangzásakor.

Az elnök kedden három Twitter-bejegyzésben is kitért a péntek óta tartó vitájára. Az egyikben leszögezte, hogy azért csappant meg az érdeklődés az NFL csapatainak mérkőzései iránt, mert az embereknek arra kell figyelniük, hogy „országunkkal tiszteletlenül viseltetnek-e”. A másik bejegyzésben egy vasárnapi mérkőzésre tért ki: „életemben a leghangosabb pfujolást akkor hallottam, amikor a dallasi csapat valamennyi játékosa letérdelt” a himnusz alatt. Egy harmadik bejegyzésben azt írta: „micsoda méreg!”

Szombat esti koncertjén Stevie Wonder, a huszonötszörös Grammy-díjas énekes is letérdelt a New York-i Central Parkban. Stevie Wonder után egy másik sztár, a tízszeres Grammy-díjas és Oscar-jelölt Pharrell Williams is térdelve tiltakozott a rasszizmus ellen hétvégi koncertjén.

Az amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban így fogalmazott: „azt mondtam ki, amit amerikaiak milliói gondolnak”.

Trump péntek óta vitázik a labdarúgókkal és a labdarúgóklubok tulajdonosaival arról, hogy mi a helyes viselkedés a focipályán, amikor felcsendül a nemzeti himnusz. Szerinte a nemzeti lobogóval és az egész országgal szembeni tiszteletlenség nem vigyázzban állni, ezért azt javasolta, hogy azokat a játékosokat, akik letérdelnek vagy egymásba kapaszkodnak, fel kell függeszteni. Szavait heves bírálatok fogadták, még a nyíltan republikánus edzők és csapatvezetők is élesen bírálták az elnököt, akinek szerintük „okosabban kellene beszélnie”.

A letérdeléssel vagy összekapaszkodással a futballisták a Trump elleni tiltakozásukat kívánják kifejezni. Az amerikai sajtóban „letérdelési mozgalomnak” nevezett akciósorozatot még tavaly kezdte el Colin Kaepernick, a San Franciscó-i csapat egyik játékosa, aki a rendőrök feketékkel szembeni bánásmódja ellen akart ily módon protestálni. A mostani tiltakozások már Donald Trump politikája ellen fogalmazódnak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.