Durván elszálltak a benzinárak Észak-Koreában

Működnek a szankciók: egy kiló benzin nagyjából 650 forintba kerül. Ettől még az atomprogram folytatódik.

MN
2017. 09. 18. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a nukleáris és rakétakísérleteket nem sikerült is leállítani, egy dologban biztosan működnek az Észak-Korea ellen meghozott ENSZ-szankciók: az elzárkózó diktatúrában meredeken emelkednek az üzemanyagárak. Egy, a Reuters hírügynökség által idézett, északi disszidens által működtetett weboldal tanúsága szerint a privát árusoknál egy hét alatt 45 százalékkal nőtt a benzin, illetve 65 százalékkal a gázolaj ára.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa legutóbb szeptember 11-én fogadott el szankciókat Phenjan ellen válaszul a rezsim hatodik – minden korábbinál erősebb – kísérleti atomrobbantására. Egyebek mellett évi kétmillió hordóban maximálták a feldolgozott olajtermékek éves importját, és a jelenlegi szinten fagyasztották be a nyersolaj bevitelét.

Daily NK nevű webszájtot üzemeltető északi disszidensek telefonon kapnak adatokat az országból, ezek azt mutatják, hogy a fővárosban, illetve két északi határvárosban az átlagos benzinár egy hét alatt kilogrammonként (egy kiló benzin 1,37 liter térfogatú) 1,73 dollárról 2,51 dollárra (nagyjából 650 forintra) emelkedett, a gázolaj ára pedig 1,30 dollárról 2,10 dollárra (544 forint) nőtt. Az áremelkedést egy koreai elemző szerint a készletek csökkenése okozza, mert mind a hatóságok, mind a magánkereskedők visszatartják az árut.

Észak-Korea nemzeti ideológiája az önellátásra épül, de kőolajból erre biztosan nem képes. Az olajtermékeket elsősorban Kínából, kisebb részben Oroszországból szerzik be. Finomított kőolajtermékekből nagyjából évi 4,5 millió hordóval importálnak, nyersolajból pedig kétmillió hordóval. Korábban az autók és az üzemanyag-ellátás is kizárólag állami kézben voltak, de ma már létezik valamiféle magánpiac, amelyen egyes, politikailag megbízható emberek komoly vagyont is képesek felhalmozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.