Egy repülő épp be- és kicsusszant az Irma hurrikán karmai közül

A Boeing az esősávok között lavírozva jutott ki a katasztrófa sújtotta övezetből.

Molnár Csaba
2017. 09. 08. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jason Rabinowitz, egy repülőgép-megszállott a Flightradar24 légi járatokat nyomon követő oldalt böngészve talált egy repülőt, méghozzá a Delta Airlines egyik járatán szolgálatot teljesítő Boeing 737-est, amelynek kapitánya láthatóan nem ijed meg a saját árnyékától. Rabinowitz ezután az alant látható képernyőmentéseket mellékelve közvetítette végig a gép útját New Yorkból az Irma hurrikán megérkezésére váró Puerto Ricó-i fővárosba, San Juanba, majd vissza, írja a Quartz.

A járat 34 perces késéssel indult a New York-i J. F. Kennedy reptérről. Vélhetően azért döntött a kapitány, illetve a repülésirányítás a felszállás mellett, mert akkor még csak 19-35 kilométer/órás sebességű szél fújt San Juanban. A helyzet azonban gyorsan romlott. Időközben két járat is a visszafordulás mellett döntött.

Az út azért volt kockázatos, mert nem volt elég biztonságban leszállni San Juanban, onnan ki is kellett jutni. A légitársaság vélhetően nem szerette volna kockáztatni, hogy a kevesebb mint hároméves, tehát szinte új, beszerzéskori listaáron 99 millió dollárért kínált Boeing 737-es a Puerto Ricó-i kifutópályán vészelje át a hurrikánt.

Éppen ezért meglehetősen sietősre fogták az egész műveletet. Noha több mint félórás késéssel indultak New Yorkból, minden egyes lóerőt kifacsartak a hajtóművekből, így 24 perccel a menetrend előtt már fel is szálltak San Juanból. A földön mindössze 54 percet töltöttek, ami egy, az Egyesült Államokba tartó repülő esetén rekordközeli gyorsaságnak számít. Ebbe az 54 percbe bele kell érteni a gurulást leszállás után és felszállás előtt, az utasok ki- és beszállását, a csomagok ki- és bepakolását és a takarítást is.

A radarképeket nézve a kijutás volt a legbriliánsabb (vagy más vérmérséklet szerint a legőrültebb) manőver, ugyanis a repülőgép a hurrikán centrifugaként forgó esősávjai közötti keskeny résen át siklott ki a veszélyes övezetből. Végül háromnegyed órával a tervezett időpont előtt landolt New Yorkban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.