Egy teljes szigetet evakuálnak Vanuatun egy vulkán miatt

Ambae szigetén 11 ezer ember él, a kormány mindenkit kitelepít a kitörni készülő Manaro vulkán miatt.

MTI
2017. 09. 28. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy teljes sziget kiürítését rendelte el a vanuatui kormány a kitörni készülő Manaro vulkán miatt – jelentette be a csendes-óceáni szigetország vezetése csütörtökön. A nagyjából 400 négyzetkilométeres Ambae szigetén körülbelül 11 ezer ember él, többségük eddig a sziget más részein keresett menedéket a háborgó tűzhányó elől. Hilaire Bule kormányszóvivő szerint a kormány úgy döntött, nem teheti kockára a szigeten lévők életét, ezért rendelték el a teljes kitelepítést, amely várhatóan egy hétig tart.

A Manaro vulkán aktivitása egyre erősebb lett az elmúlt egy hét folyamán. Vanuatu kormánya a hét elején hirdetett szükségállapotot a fenyegető vulkánkitörés miatt. Az új-zélandi légierő felderítő repülőgépe kedden azt jelentette, hogy hatalmas füstoszlop emelkedik a magasba a vulkán kráteréből, és a kürtő hatalmas sziklákat repít a levegőbe.

A szigetlakók egy része már önként elhagyta Ambaét. Ők most arra várnak, hogy kiderüljön, lesz-e kitörés, vagy a tűzhányó ismét elcsendesül. Tisztviselők szerint megjósolhatatlan, hogy mi fog történni.

Ambaén legutóbb 2005-ben volt vulkánkitörés. Akkor több mint háromezren kényszerültek elhagyni otthonaikat, de kötelező kitelepítést nem rendeltek el. Vanuatu az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a törésvonalak miatt rengeteg az aktív tűzhányó. A 65 lakott szigetből álló országban is mintegy féltucat aktív vulkán található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.