Elnémul a Hitler-harang Herxheimben

A német evangélikus egyház így akarja elkerülni, hogy a falu temploma szélsőjobboldali zarándokhellyé váljon.

MTI
2017. 09. 08. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint az evangélikus egyház pénteken közölte, a 3. számú harang elnémításával elejét akarják venni annak, hogy a falu temploma szélsőjobboldali zarándokhellyé, a horogkeresztet és „Mindent a szülőhazáért – Adolf Hitler” feliratot viselő harang pedig tehertétellé váljon a falu lakói számára.

A 240 kilós bronz Hitler-harang nem az egyház, hanem a faluközösség tulajdonában van. A jövőben csak a templom két másik, egyház tulajdonában lévő harangjával szólítanak istentiszteletre.

Herxheim am Berg önkormányzata augusztus végén döntött úgy, hogy szakvéleményt kér arról, mi legyen a sorsa a harangnak, amely 1934 óta lóg a templomtoronyban.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke, Josef Schuster szerint a harangnak múzeumban lenne a helye.

A haranggal kapcsolatos vita megnyitása a polgármester állásába került, mert a vita hevében kétértelmű, a hitleri rezsimet mentegető kijelentéseket tett. A felháborodás miatt Ronald Becker kénytelen volt lemondani tisztségéről és kilépett pártjából (Freie Wähler) is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.