ENSZ-főtitkár: Vérfagyasztó, amit a mianmari katonák a rohingjákkal tesznek

Humanitárius és emberi jogi rémálomnak nevezte a muszlim kisebbség tömeges menekülését António Guterres.

MTI
2017. 09. 29. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi pár hétben több mint félmillió rohingja muszlim menekült Mianmarból a szomszédos Bangladesbe, miután nyár végén a nyugat-mianmari Arakán szövetségi államban – rohingja szélsőségesek összehangolt támadásait követően – a mianmari hadsereg „tisztogató műveletbe” kezdett.

Az ENSZ főtitkára szerint a mianmari menekültválság a radikalizáció melegágya a térségben.

Guterres elmondta: „vérfagyasztó” dolgok jutottak a világszervezet tudomására. A menekülők elmondása szerint a mianmari katonák válogatás nélkül tüzet nyitottak rájuk, taposóaknákat vetettek be ellenük, és számtalan szexuális támadást is elkövettek.

A főtitkár szerint a probléma gyökerét a rohingja kisebbség régóta húzódó hontalansága és az azzal járó diszkrimináció jelenti.

U Thaung Tun mianmari nemzetbiztonsági tanácsadó a közgyűlésen ezzel szemben kijelentette: nincs etnikai tisztogatás, nem folyik népirtás Mianmarban. „A különböző vallású közösségek harmóniában éltek együtt a történelmünk során. A mostani helyzet a terrorizmus miatt és nem a vallási különbségek miatt alakult ki” – mondta U Thaung Tun.

A buddhista többségű Mianmarban a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekintik a muszlim rohingjákat, és nem hajlandók állampolgárságot adni nekik.

Banglades ENSZ-nagykövete a közgyűlésen jelezte: országában tarthatatlan a rohingja menekültek befogadása. A nagykövet szorgalmazta, hogy az ENSZ hozzon létre biztonságos zónákat a még Mianmarban maradt rohingják számára.

A korábban elmenekültekkel együtt már összesen több mint 700 ezer rohingja muszlim tartózkodik Bangladesben – közölte az ENSZ csütörtökön.

Csütörtök este Banglades partjai közelében felborult egy rohingja menekülteket szállító hajó, és legalább 15 ember, köztük kilenc gyermek életét vesztette – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A túlélők elmondása szerint mintegy százan utazhattak a hajón, többségükben gyerekek. A jármű már nagyon közel járt úti céljához, és éppen horgonyt készült vetni a bangladesi partok közelében, amikor felborult az erős szél és a heves esőzés miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.