Észak-Korea: Washington elért a diplomáciai erőfeszítések határáig

Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint van katonai megoldás a helyzet kezelésére.

MTI
2017. 09. 15. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: Észak-Korea jobb belátásra térítésében Washington elért a diplomáciai erőfeszítések határáig. A nemzetbiztonsági tanácsadó Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövettel együtt részt vett a szokásos napi sajtóértekezleten a Fehér Házban.

McMaster megjegyezte: az észak-koreai válság kezelésére „van katonai megoldás”. A nemzetbiztonsági tanácsadó hangsúlyozta az Észak-Korea ellen hozott szankciók szigorú betartásának és betartatásának fontosságát. Figyelmeztette azokat, akik a békés megoldásról beszélnek, hogy „a katonai megoldás lehetősége igenis az asztalon van”. Szerinte ha szükségesnek látszik, az amerikai kormány majd él is vele.

Nikki Haley szintén a büntetőintézkedések fontosságát hangsúlyozta. Leszögezte, hogy a legutóbb hozott szankciók nyomán az Észak-Koreába irányuló kereskedelem kilencven százaléka egyszerűen leáll majd.

AZ ENSZ-nagykövet beszélt Szíriáról is, szerinte az Egyesült Államok addig nem lesz elégedett, amíg Szíria nem válik stabil állammá. Ez viszont állítása szerint addig nem érhető el, amíg Bassár el-Aszad államfő van hatalmon.

Haley bejelentette azt is, hogy az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés jövő heti ülésén mondandó beszédében a béke, a biztonság és a nemzetközi közösség összefogásának fontosságát hangsúlyozza majd.

A sajtóértekezleten kiderült az is, hogy Donald Trump az ENSZ-közgyűlés ülésszakán hétfőn Franciaország és Izrael, kedden Törökország és Afganisztán vezetőivel, valamint latin-amerikai politikusokkal találkozik, csütörtökön pedig megbeszélést folytat Dél-Korea és Japán vezetőivel, az ukrán elnökkel és a katari emírrel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.